Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Λογική φορολογία για τα ακίνητα ο στόχος του Γ.Μαυραγάνη

Εξελίξεις και άμεσες ανακοινώσεις για τη μείωση των συντελεστών του τέλους ακινήτων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης, στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση το πρωί της Πέμπτης. «Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους Έλληνες πολίτες. Οι φορολογούμενοι έχουν ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά για την ακίνητη περιουσία τους. Πρέπει οι πολιτικές μας να είναι πολιτικές κατανόησης και λογικής» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

Εξελίξεις και άμεσες ανακοινώσεις για τη μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης απαντώντας πριν λίγο στην Βουλή σε ερώτηση σχετική με το τέλος ακινήτων.

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως οι αποφάσεις για το μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα από τη κυβέρνηση και θα κινούνται προς τη κατεύθυνση της ανακούφισης των πολιτών.

«Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους Έλληνες πολίτες. Οι φορολογούμενοι έχουν ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά για την ακίνητη περιουσία τους. Πρέπει οι πολιτικές μας να είναι πολιτικές κατανόησης και λογικής», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική αναφορά τόνισε πως τα στοιχεία που αφορούν τις επιφάνειες, τιμές ζώνης και παλαιότητα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων καθορίζονται αποκλειστικά από τους δήμους και, στη συνέχεια παρέχονται, στο διαχειριστή δικτύου, προκειμένου να υπολογισθεί το ύψος του ΕΕΤΗΔΕ. Καθώς δε στις περισσότερες περιπτώσεις τα τετραγωνικά των ηλεκτροδοτούμενων χώρων είναι περισσότερα από τα πραγματικά τετραγωνικά της επιφάνειας του ακινήτου ο κ. Μαυραγάνης είπε πως εξετάζεται τρόπος διόρθωσης αυτής της παραμέτρου.

Πρέπει να σημειωθεί πως ενδεχόμενη οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% -στην βάση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων- θα φέρει σημαντικές ελαφρύνσεις.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης νεόδμητου ακινήτου 80 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 501 – 1.000 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 400 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 340 ευρώ. Επίσης ιδιοκτήτης ακινήτου που κτίστηκε προ 12ετιας, 110 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001 – 1.500 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 632,5 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 537 ευρώ, δηλαδή 94,8 ευρώ λιγότερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024