Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Β.Κορέα καλεί τις ξένες πρεσβείες να εξετάσουν την απομάκρυνση διπλωματών

Η Β.Κορέα καλεί τις ξένες πρεσβείες να εξετάσουν την απομάκρυνση διπλωματών

Η Βόρειος Κορέα κάλεσε τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η Βόρειος Κορέα κάλεσε τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Κινητικότητα και προετοιμασίες σε δυτικές πρωτεύουσες σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περισσότερο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή και προσπαθεί να συντονίσει τις ενέργειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότιo Κορέα και την Ιαπωνία σχετικά με το αίτημα της Βόρειας Κορέας να εξεταστεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των διπλωματικού προσωπικού ξένων χωρών από το βορειοκορεάτικο έδαφος, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η πρόταση έγινε στις πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ και προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση» φέρεται να είπε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, Ντένις Σαμσόνοφ, είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως δεν σχεδιάζει να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο.

Και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι της ζητήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του διπλωματικού της προσωπικού.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Βόρειος Κορέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών από τις 10 Απριλίου σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε στην Πιονγιάνγκ την υποχρέωσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.

Το Λονδίνο τονίζει ότι το αίτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της «ρητορικής» της Βορείου Κορέας κατά των ΗΠΑ και αναφέρει ότι εξετάζει τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι η Βόρειος Κορέα συνέστησε στην τσεχική πρεσβεία στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα να απομακρύνει το προσωπικό της, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

«Λάβαμε σήμερα αυτήν την σύσταση, η οποία δεν έγινε μόνον προς εμάς, βρισκόμαστε μεταξύ και άλλων χωρών» σημείωσε ο Τσέχος πρεσβευτής Ντούσαν Στράουχ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Πολεμικές προετοιμασίες από την Πιονγιάνγκ

Εν ω μεταξύ, η Βόρειος Κορέα μετέφερε έναν δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, εντείνοντας τους φόβους ότι μπορεί να προβεί στη χρήση τέτοιων όπλων και ότι η κατάσταση στην περιφέρεια μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στις αρχές της εβδομάδας, δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν, προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε οχήματα από τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024