Σε εξέλιξη βρισκόταν το βράδυ της Δευτέρας η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη αφού προηγήθηκαν οι ξεχωριστές καταθέσεις τους στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής προσπαθούν να αποσαφηνίσουν κυρίως δύο επίμαχα σημεία που προέκυψαν από τις προηγούμενες καταθέσεις των δύο: Πρώτον, αν ο κ. Μπίκας είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και, δεύτερον, σε ποιο βαθμό ήταν η δική του εμπλοκή στη διαχείρισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν ότι την προηγούμενη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του κ. Μπίκα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο κ. Μπίκας ανέφερε ότι πήρε τηλέφωνο τον κ. Διώτη προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχε στις 7 Ιουλίου 2011 με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου την οποία και κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Διώτης φέρεται να υποστήριξε ότι στην προηγούμενη κατάθεσή του και με αφορμή τα e-mail που κατέθεσε δεν εννοούσε ότι η ΕΥΠ ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπίκας επέμεινε ότι ποτέ δεν ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, ο κ. Μπίκας φέρεται να κατέθεσε ότι «ούτε για ποσά, ούτε για ονόματα μιλήσαμε ποτέ με τον κ. Παπανδρέου γιατί ούτε εγώ γνώριζα».

Ακόμη ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ φέρεται να επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Διώτη περίπου στις 15 Ιουλίου του 2011 αλλά και ότι συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την φοροδιαφυγή όχι όμως για την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα δικαιολόγησε τις συναντήσεις που είχε αλλά και την συμμετοχή του σε συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες τονίζοντας ότι έγιναν «στο πλαίσιο της γνώσης και της εμπλοκής που είχε ώστε να εντοπιστεί η λίστα που ήταν προϊόν υποκλοπής και να έρθει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».

«Είχα πάντα μια αγωνία για την τύχη της λίστας γιατί είχα αγωνία για εθνικό συμφέρον της χώρας» φέρεται να είπε ο κ. Μπίκας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ