Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορύφωση του Θείου Δράματος για τους καθολικούς όλου του κόσμου

Κορύφωση του Θείου Δράματος για τους καθολικούς όλου του κόσμου

Από την Ιερουσαλήμ ως την Ισπανία και από νότια Αμερική ως τις Φιλιππίνες, οι καθολικοί όλου του κόσμου συμμετείχαν στις λειτουργίες για την Μεγάλη Παρασκευή. Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν επικεφαλής της λιτανείας του επιταφίου που κατέληξε στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Κατάνυξη στα Ιεροσόλυμα, όπου εκτυλίχτηκε το Θείο Δράμα... Φωτορεπορτάζ

Από την Ιερουσαλήμ ως την Ισπανία και από νότια Αμερική ως τις Φιλιππίνες, οι καθολικοί όλου του κόσμου συμμετείχαν στις λειτουργίες για την Μεγάλη Παρασκευή.

Εκατοντάδες ήταν οι προσκυνητές στα Ιεροσόλυμα και στην Via Dolorosa, την Οδό του Μαρτυρίου, τον δρόμο που περπάτησε ο Ιησούς ανεβαίνοντας προς τον Γολγοθά.

Πιστοί αναπαράστησαν στα Ιεροσόλυμα το Θείο Δράμα με διακριτικότητα, στις Φιλιππίνες αναβίωσε το έθιμο της πραγματικής σταύρωσης πιστών, έθιμο που απορρίπτει η τοπική εκκλησία.

Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν επικεφαλής της λιτανείας του επιταφίου που κατέληξε στο Κολοσσαίο της Ρώμης.

Ο Φραγκίσκος, φορώντας κατά την παράδοση κόκκινα άμφια που συμβολίζουν το αίμα του Ιησού, προσευχήθηκε γονατιστός στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Οικογένειες από την Ιταλία και την Ινδία, ιερείς από την Κίνα, την Ιταλία και τη Συρία, καλόγριες από το Λίβανο και τη Νιγηρία και νέοι από τη Βραζιλία μετέφεραν εναλλάξ το σταυρό του μαρτυρίου. Ο Φραγκίσκος δεν μετέφερε ο ίδιος το σταυρό.

Η αναπαράσταση της Σταύρωσης είναι έθιμο που απαντά σε πολλές χώρες με πιστούς καθολικούς, όπως αυτές της Νοτίου Αμερικής.

Κοινά έθιμα με τα ελληνικά απαντούν και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Τσεχία όπου καίνε εκεί ομοίωμα του Ιούδα.

Σκηνικό κατάνυξης και στην Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης προς την Μεγάλη Παρασκευή περιφέρεται για ώρες μέσα στην πόλη στην πόλη εικόνα του Χριστού πάνω στους ώμους ανδρών.

Παρά την σχετική κάμψη του θρησκευτικού αισθήματος στη χώρα, οι ημέρες του Πάσχα προσφέρονται για μία (πρόσκαιρη ίσως) αναθέρμανσή του. Δεκάδες προσφέρονται να μεταφέρουν την εικόνα σε αυτή την τελετή που θυμίζει τον ελληνικό επιτάφιο και προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024