Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ αναπνοής «μυρίζεται» την παχυσαρκία

Τεστ αναπνοής «μυρίζεται» την παχυσαρκία

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να «μυρίσουν» την παχυσαρκία στην αναπνοή, σύμφωνα με στοιχεία που θα δημοσιευθούν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να «μυρίσουν» την παχυσαρκία στην αναπνοή, σύμφωνα με στοιχεία που θα δημοσιευθούν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά» στο Λος Άντζελες υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα μικρόβια του ανθρώπινου εντέρου που εκλύονται με την αναπνοή μπορούν να καθορίσουν την προδιάθεση του ατόμου να πάρει βάρος, και η παρουσία μεθανίου και υδρογόνου στην αναπνοή του ατόμου-φορέα των μικροβίων αυτών σχετίζεται άμεσα με το περιττό σωματικό βάρος και το λίπος.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ωστόσο ότι η υπερφαγία και η έλλειψη δραστηριότητας είναι τα βασικά αίτια της παχυσαρκίας. Όμως και άλλοι παράγοντες, κυρίως η πληθώρα ή μείωση των συγκεκριμένων μικροβίων που επικαλύπτουν τα τοιχώματα του εντέρου, και είναι ανιχνεύσιμα στην αναπνοή, ενδεχομένως να συντελούν στην αύξηση του βάρους.

Τα «πεινασμένα» μικρόβια
Η άποψη ότι εντερικά μικρόβια σχετίζονται με την παχυσαρκία δεν είναι νέα. Αρκετές μελέτες έχουν γραφεί για το θέμα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ποια μικρόβια είναι οι βασικοί ύποπτοι.

Ο Δρ Ρούτσι Μαθουρ και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στο μικρόβιο Methanobrevibacter smithii, που παράγει μεθάνιο. Σύμφωνα με την θεωρία τους, το M.smithii «τρώει» το υδρογόνο που παράγεται από άλλους μικροοργανισμούς του εντέρου. Τα χαμηλά επίπεδα υδρογόνου, με τη σειρά τους, αυξάνουν τη ζύμωση στο έντερο, επιτρέποντας στον οργανισμό να απορροφά περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από τα τρόφιμα.

«Συνήθως οι μικροοργανισμοί που ζουν στο πεπτικό σύστημα είναι ωφέλιμοι για τον άνθρωπο, βοηθώντας στον να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Όμως, όταν το μικρόβιο M.smithii υπεραφθονεί, μπορεί να τροποποιήσει την ισορροπία με τρόπο που κάνει τον άνθρωπο να είναι πιο επιρρεπής στην αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί ο Δρ Μαθουρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Δρ Μαθουρ που είχε γίνει σε αρουραίους και είχε δημοσιευθεί πέρσι, είχε δείξει ότι το M.smithii προάγει την αύξηση του βάρους. Μια υπερπληθώρα M.smithii μπορεί να καταστήσει ανιχνεύσιμα τα επίπεδα του μεθανίου στην αναπνοή των παχύσαρκων ατόμων.

Τεστ αναπνοής
Ο Δρ Μαθουρ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανέλυσε δείγματα αναπνοής από 792 άτομα. Διαπίστωσε ότι είχαν κανονικό αναπνευστικό περιεχόμενο, υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, υψηλά επίπεδα υδρογόνου ή υψηλά επίπεδα και των δύο αερίων.

Όσοι ήταν θετικοί σε υψηλές συγκεντρώσεις και των δύο αερίων είχαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Αλλά η παρουσία του υδρογόνου και του μεθανίου στην αναπνοή των παχύσαρκων ατόμων ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι το μικρόβιο M.smithii (που παράγει μεθάνιο) τελικά ευθύνεται για το περιττό βάρος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι γαλλική μελέτη που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2012 στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity είχε δείξει ότι, το εντερικό βακτήριο Lactobacillus reuteri είχε συσχετιστεί με τα παχύσαρκα άτομα συνδυαστικά με χαμηλότερα επίπεδα του M.smithii. Ενώ μελέτη της ίδιας γαλλικής ομάδας, δημοσιευμένη στο PLOS ONE το 2009, είχε σχετίσει την περίσσεια του M. smithii με την ανορεξία.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024