Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοφανείς περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων στην Κύπρο

Πρωτοφανείς περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων στην Κύπρο

Δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στην Κύπρο θα περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών. Βάσει του προσχεδίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση μεταφοράς χαρτονομισμάτων άνω των 3.000 ευρώ στο εξωτερικό, ενώ υποχρεωτικός γίνεται ο επαναπατρισμός των χρημάτων που αποκτώνται (μετά την έναρξη ισχύος του ΠΔ) από εξαγωγές ή/και πώληση περιουσιακών στοιχείων εντός της χώρας. Διαβάστε το προσχέδιο του Διατάγματος.

Δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στην Κύπρο θα περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδώσει εντός της Τετάρτης το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών και αποκάλυψε η Καθημερινή Κύπρου.

Το ΠΔ, βάσει του προσχεδίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση μεταφοράς χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι, ή 5.000 ευρώ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα έως 5.000 ευρώ (ανά πρόσωπο για κάθε τράπεζα).

Υποχρεωτικός γίνεται (για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με έδρα την Κύπρο) ο επαναπατρισμός εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλων των χρημάτων που αποκτώνται (μετά την έναρξη ισχύς του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της χώρας.

Επίσης, απαγορεύεται η εξαργύρωση των επιταγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό, ενώ απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και η μεταφορά χρημάτων εκτός της χώρας.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, καθώς και για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη χώρα.

Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Η διάρκεια ισχύος του ΠΔ είναι επτά ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024