Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eξασφάλιση χρηματοδότησης για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Eξασφάλιση χρηματοδότησης για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Ο Γερμανικός Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έδωσε την αρχική έγκριση για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ περίπου ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα. Για «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Εθνική Οικονομία» έκανε λόγο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μακης Παπαγεωργίου.

«Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Εθνική Οικονομία» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μακης Παπαγεωργίου την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα.

Όπως ανακοίνωσε και η ΔΕΗ, ο Γερμανικός Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έδωσε σήμερα την αρχική έγκριση για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ περίπου ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η ασφαλιστική κάλυψη αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη σύναψη του κοινοπρακτικού δανείου για τη χρηματοδότηση της μονάδας, διοργανώτρια του οποίου είναι η γερμανική τράπεζα KfW IPEX-Bank.

«Η σημερινή εξέλιξη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του μεγαλύτερου ενεργειακού μέχρι σήμερα έργου, «Πτολεμαϊδα V» της ΔΕΗ, μέσω και της έγκρισης για την κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 700.000.000 ευρώ από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και πρόσθεσε:

«η χρηματοδότηση και η υλοποίηση αυτής της τεράστιας επένδυσης είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και για Ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της και για άλλες αντίστοιχες μεγάλες επενδύσεις, που δίνουν ξανά την ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός ανέφερε: «Η παροχή εγγύησης εκ μέρους ενός Οργανισμού του μεγέθους της Euler-Hermes, ιδίως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, καθώς υποδηλώνει την εμπιστοσύνη σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο της ΔΕΗ αλλά και στην ίδια την επιχείρηση».

Η νέα Μονάδα, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισ. Euro, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, τονίζει η ΔΕΗ.

Η νέα λιγνιτική μονάδα θα έχει ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

  • Κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Επίσης πλήθος Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της περιοχής αναμένεται να παράσχουν υλικά και υπηρεσίες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας.
  • Η νέα Μονάδα, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων.
  • Με την Πτολεμαΐδα V που αντικαθιστά παλαιές και ενεργοβόρες μονάδες η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 40%, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και πολύ μεγαλύτερη εκείνη των ρύπων (SOx και NOx, κατά 60% και σωματίδια κατά 90%), που έχουν άμεση σχέση με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024