Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ευρωσυμβούλιο Περιβάλλοντος

Η Ελλάδα ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ευρωσυμβούλιο Περιβάλλοντος

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ζήτησαν αρκετές χώρες μέλη  της ΕΕ στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών μελών της Ε.Ε. Το συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Ιρλανδίας. Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας ήταν οι προτάσεις αναθεώρησης των Οδηγιών για τις ΑΕΠ, για την ποιότητα των καυσίμων και για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έργων και δραστηριοτήτων.

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ζήτησαν αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών μελών της Ε.Ε. Το συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Ιρλανδίας. Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας ήταν οι προτάσεις αναθεώρησης των Οδηγιών για τις ΑΕΠ, για την ποιότητα των καυσίμων και για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έργων και δραστηριοτήτων.

Στο συμβούλιο ο υπουργός ΠΕΚΑ,Ε.Λιβιεράτος επεσήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, η αποφυγή δημιουργίας ενός ακόμα κλειστού επαγγέλματος, η ευθυγράμμιση με το σύνολο του σχετικού Ευρωπαϊκού Δικαίου, η κατοχύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως προαπαιτούμενο για την κατασκευή οποιουδήποτε έργου και η περαιτέρω ενδυνάμωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Ειδικότερα για το θέμα της προτεινόμενης υποχρεωτικής προμελέτης, η οποία ήταν υποχρεωτική μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι με βάση τη σχετική εικοσαετή εμπειρία θεωρούμε το μέτρο εξαιρετικά γραφειοκρατικό χωρίς κάποια ουσιαστική προστιθέμενη αξία στην προστασία του περιβάλλοντος και επομένως αντίθετο με την κεντρική πολιτική επιλογή της απλοποίησης των διαδικασιών και της διευκόλυνσης των επενδύσεων.»

Όσον αφορά την αναθεώρηση της οδηγίας που προβλέπει τη μετάβαση στα βιοκαύσιμα β και γ γενιάς, η ελληνική πλευρά εξέφρασε προβληματισμό και επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα βιοκαύσιμα βρίσκονται είτε σε ερευνητικό στάδιο είτε η παραγωγή τους δε θα μπορεί να αντικαταστήσει τα βιοκαύσιμα α γενιάς.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο ΄κ. Λιβιεράτος,συνχείζει η ανακοίνωση του υπουργείου, συζήτησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας. Συμφωνήθηκε τα θέματα αυτά να συζητηθούν περαιτέρω σε προσεχή επίσκεψη του Βούλγαρου Υπουργού κ. Ποπόβ στην Αθήνα.

Τέλος, διεξήχθη διμερής συνάντηση με τον Ιρλανδό Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Hogan αναφορικά με το σχέδιο Κανονισμού ανακύκλωσης των πλοίων, όπου επισημάνθηκαν τα σημεία τα οποία η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής του Κανονισμού

in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024