Ένας στους δέκα ασθενείς με HIV «μπορεί να διακόψει τα φάρμακα»
Η χορήγηση των στάνταρτ φαρμάκων αμέσως μετά τη μόλυνση μπορεί να προσφέρει «λειτουργική ίαση» σε ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται με ΗΙV. Το συμπέρασμα προέρχεται από γαλλική μελέτη, η οποία εξετάζει 14 ασθενείς που διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς καμία παρενέργεια.
Η χορήγηση των στάνταρτ φαρμάκων αμέσως μετά τη μόλυνση μπορεί να προσφέρει «λειτουργική ίαση» σε ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται με ΗΙV. Το συμπέρασμα προέρχεται από γαλλική μελέτη, η οποία εξετάζει 14 ασθενείς που διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς καμία παρενέργεια.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται την Παρασκευή στην επιθεώρηση PLoS Pathogens, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση γιατρών στις ΗΠΑ ότι θεράπευσαν από τον HIV ένα βρέφος οροθετικής μητέρας, στο οποίο χορηγήθηκαν φάρμακα αμέσως μετά τη γέννηση.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ιός δεν εξαλείφθηκε πλήρως από τον οργανισμό των ασθενών, οπότε κανείς δεν μπορεί να μιλά για πραγματική ίαση. Ωστόσο τα επίπεδα του ιού παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και οι τυχεροί ασθενείς ζουν πλέον χωρίς φάρμακα, ορισμένοι εδώ και μια δεκαετία.
Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Δρ Ασιέ Σαέζ-Σιριόν στο Ινστιτούτο Παστέρ εκτιμά ότι η πιθανότητα λειτουργικής ίασης για έναν οποιοδήποτε ασθενή είναι μικρή κυμαίνεται από 5 έως 15 τοις εκατό.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν επίσης ότι οι ασθενείς στους οποίους παρατηρήθηκε το φαινόμενο δεν ανήκουν σε μια σπάνια κατηγορία ανθρώπων -περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού- που απαλλάσσονται αυθόρμητα από τον ιό ακόμα και χωρίς φάρμακα.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο πολλαπλασιασμός του ιού εμποδίζεται από συγκεκριμένες γονιδιακές ποικιλομορφίες.
Αντίθετα, στην περίπτωση των ασθενών της Γαλλικής Μελέτης ο μηχανισμός της λειτουργικής θεραπείας παραμένει αδιευκρίνιστος.
Όπως και στην περίπτωση του βρέφους που θεραπεύτηκε στις ΗΠΑ, οι Γάλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι η έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων εμποδίζει τον ιό να κρυφτεί μέσα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Και οι 14 περιπτώσεις αφορούν ασθενείς που ξεκίνησαν την αντιρετροϊκη θεραπεία εντός 10 εβδομάδων από την αρχική μόλυνση.
Σχετικά λίγοι ασθενείς προλαβαίνουν να διαγνώσουν την πάθησή τους σε αυτό το χρονικό παράθυρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει ταχύτητα, λέει ο Πιερρακάκης – «Έργο win-win ο GSI»
- Στο νοσοκομείο της Σύρου από την Πάρο η Πέννυ Ρόγκα
- Ορέσνικ: Εκρήξεις χωρίς λάμψεις και παράξενοι ήχοι – Πώς εξηγούνται [βίντεο]
- Η Ηρώ Διώτη του ΜέΡΑ25 για την «κυβερνώσα Αριστερά» – «Τι έσκασε ξανά τώρα τελευταία στην πιάτσα;»
- Στο «Τ-Center» για τον τελικό της Euroleague και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
- Πυροβολισμοί στις Αρχάνες – Επεισόδιο μεταξύ νεαρών



