Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η δανειακή σύμβαση της Κύπρου στην ατζέντα του Eurogroup

Η δανειακή σύμβαση της Κύπρου στην ατζέντα του Eurogroup

Συνέρχεται το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το πακέτο για την Κύπρο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φορολογιών, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Συζητήσεις με την Ελλάδα για τις κυπριακές τράπεζες. Πιθανή βοήθεια και από τη Ρωσία, με επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και μείωση επιτοκίου.

Συνέρχεται το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει την Τετάρτη πως το ύψος του κυπριακού πακέτου οικονομικής βοήθειας θα είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ -πολύ κάτω από τα 17 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά.

Στο μεταξύ, τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει πως σύμφωνα με πηγές, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ προγραμμάτιζαν να εργαστούν όλο το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες με στόχο να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα του πακέτου διάσωσης στους ειδικούς της Ευρωζώνης την Παρασκευή το πρωί.

Το πακέτο, σημειώνεται από το Reuters, αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φορολογιών, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης, επισημαίνεται η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας και από τη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο, με επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη δοθεί στην Κύπρου και πιθανή μείωση του επιτοκίου, σύμφωνα με πηγές.

Όπως αναφέρεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του πλαισίου του προγράμματος αυτό θα παρουσιαστεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, που θα αξιολογήσει κατά πόσον το σχέδιο επιτυγχάνει τη σταθερή μείωση του χρέους της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι αυτό είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνεδρίασης αναμένεται να βρίσκονται συνολικά 23 σενάρια προς επεξεργασία.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Το ΡΙΚ μετέδωσε από τις Βρυξέλες ότι κομβικής σημασίας για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρούνται οι συναντήσεις ελλαδικών και κυπριακών τεχνικών επιτροπών, που επεξεργάζονται λύσεις για το θέμα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Τα μηνύματα για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Ελλάδα είναι αντιφατικά, καθώς η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως δεν υπάρχει περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης κυπριακών τραπεζών με χρήματα από το ελληνικό πακέτο, ενώ η κυπριακή πλευρά επισημαίνει ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για μια συμφωνία, από την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η Κύπρος ζητεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν παρουσία στην Ελλάδα από ελληνικά κεφαλαια. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα συμφωνία» εκτίμησε, ενώ προσδιόρισε το συγκεκριμένο ποσό σε 2 δισ. ευρώ.

Μετά τη σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, και συγκεκριμένα στις 17:00 (ώρα Βρυξελλών) θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εξετάσουν το πακέτο.

Ο ρόλος της Μόσχας

Εξίσου καθοριστικά για τη συνομολόγηση του μνημονίου θεωρούνται και τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, η μείωση του επιτοκίου από το 4,5% που είναι σήμερα και η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου.

Το Εurogroup ενδέχεται να συγκληθεί και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, επαφές και επισήμανε ότι με την αξιοπιστία του και τις πολιτικές συμμαχίες έχει κερδίσει πολλά σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

«Ο κυπριακός λαός» υποστήριξε «πρέπει να είναι σίγουρος ότι για 14 μέρες έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί από την καλύτερη δυνατή θέση».

Σημείωσε ότι την πιο σκληρή στάση διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η κατάσταση εντός των ημερών θα πρέπει να έχει κατάληξη γιατί, όπως επισήμανε, δεν μπορεί η οικονομία να αφεθεί στην αβεβαιότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024