«Υγιείς νεφροί για μια ζωή, STOP στη νεφρική βλάβη» είναι το κεντρικό σύνθημα των φετινών εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, που εορτάζεται από το 2006 κάθε δεύτερη Πέμπτη, του Μαρτίου. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη βελτίωση της πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης.
Η Οξεία Νεφρική Βλάβη είναι η ξαφνική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι οι νεφροί έχουν υποστεί ζημιά, εφόσον βέβαια, ανάλογα με την αιτία, είναι συνήθως παροδική και αναστρέψιμη. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ή και απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Αν και οι περισσότερες μορφές της οξείας νεφρικής βλάβης είναι αυτοπεριοριζόμενες και ήπιες, σε πιο σοβαρές μορφές η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να είναι τέτοια ώστε να μειωθούν τα ούρα (ολιγουρία) και να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα της ουρίας, του καλίου και του φωσφόρου στο αίμα. Η συσσώρευση οξέων στο αίμα προκαλεί οξέωση και γρήγορη αναπνοή. Επίσης η αδυναμία αποβολής ούρων μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στα κάτω άκρα ή και στους πνεύμονες (δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα).

Η Οξεία Νεφρική Βλάβη μπορεί να προκληθεί από:

  • κακή αιματική ροή στους νεφρούς λόγω σοβαρής αφυδάτωσης, λοίμωξης, σοβαρής χειρουργικής επέμβασης, τραύματος, καρδιακής ή ηπατικής ανεπάρκειας,
  • τοξική βλάβη στους νεφρούς από φάρμακα (αντιϋπερτασικά, αντιφλεγμονώδη, σκιαστικά κ.α.),
  • οξέα νεφρικά νοσήματα όπως σπειραματονεφρίτιδα ή αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο,
  • απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος των νεφρών (ουρητήρες ή ουροδόχος κύστη).

«Στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέρα της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Στέλιο Παναγούτσο, «πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 30 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έδειξε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 2.000 περιστατικά Οξείας Νεφρικής Βλάβης σε νοσηλευόμενους ασθενείς, εκτός ΜΕΘ. Το 38% από αυτούς (760) εμφανίζουν νεφρική βλάβη, λόγω αφυδάτωσης και από αυτούς το 34% (258) χρειάσθηκαν αιμοκάθαρση και το 22% (167) πέθαναν».

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, για την Οξεία Νεφρική Βλάβη. Επίσης κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση του κοινού, ώστε η νεφρική προσβολή να γίνει αναγνωρίσιμη, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, με την καθοδήγηση της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας, μέσα από διάφορες δράσεις θα επιδιώξει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης» σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Πλουμής Πασαδάκης.

Δωρεάν έλεγχος νεφρικής λειτουργίας
Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού και του εντοπισμού των ατόμων που έχουν ήδη επηρεασμένη νεφρική λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προ-συμπτωματικός έλεγχος την εβδομάδα από 19 έως 23 Μαρτίου 2013, στα διαγνωστικά κέντρα της Βιοϊατρικής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Abbvie Φαρμακευτική Α.Ε.

Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται με αιμοληψία σε άνδρες και γυναίκες, με ηλικία μεγαλύτερη ή ίση των 50 ετών, για την μέτρηση της κρεατινίνης ορού και τον υπολογισμό του ρυθμού της νεφρικής λειτουργίας (e-GFR).

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, αρκεί ένα τηλέφωνο στο 210 6966100 για να κανονίσει η/ο κάθε ενδιαφερόμενη/ος το ραντεβού για την εξέταση.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας