Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαβουλεύσεις Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για το μνημόνιο της Κύπρου

Διαβουλεύσεις Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για το μνημόνιο της Κύπρου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σειρά επαφών με στόχο τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το μνημόνιο. Παράλληλα, την Κυριακή ή τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής θα μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σειρά επαφών με στόχο τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το μνημόνιο.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με πολλούς ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ακραίες λύσεις για περιορισμό του χρέους στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Θετική εξέλιξη θα είναι η σύγκληση έκτακτου Eurogroup την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, νομπελίστας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα αναμένεται να είναι πιο κάτω από τα 17,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως πιο κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί «κούρεμα» καταθέσεων, ούτε μείωση μισθών και συντάξεων, «όποιοι όροι και εάν τεθούν από οιονδήποτε». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής πιθανό να μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Κυριακή, ή τη Δευτέρα. Ο κ. Σαρρής θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται το αίτημα της Κύπρου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και οι τρόποι συμμετοχής τής Μόσχας στο πρόγραμμα για στήριξη της κυπριακής οικονομίας. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο ο κ. Σαρρής να μεταφέρει και μήνυμα του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να καθορισθεί και η ημερομηνία επίσκεψής του στη Μόσχα.

Αποτίμηση οργανισμών

Στο μεταξύ, σε τεχνοκρατικό επίπεδο προχωρεί η αποτίμηση επτά ημικρατικών οργανισμών από τον οίκο KPMG, που ορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών με όρο εντολής να ετοιμάσει προκαταρκτικές εκτιμήσεις μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο οίκος θα εξετάσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των επτά οργανισμών και, εκεί που υπάρχει, την κερδοφορία τους. Στόχος θα είναι να καταρτιστεί ένα μοντέλο αποτίμησης σε κάθε περίπτωση που να συνδυάζει, εκεί που χρειάζεται, την καθαρή αξία του ενεργητικού και την κερδοφορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024