Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαύρος καπνός από την Καπέλα Σιστίνα για τον νέο Πάπα

Μαύρος καπνός από την Καπέλα Σιστίνα για τον νέο Πάπα

Ατελέσφορη ήταν η πρώτη ψηφοφορία των 115 «πριγκίπων» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την εκλογή του νέου Πάπα. Μαύρος καπνός αναδύθηκε από την καπνοδόχο στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου παραμένουν οι καρδινάλιοι απομονωμένοι από των έξω κόσμο αφότου ακούστηκε το ιστορικό «Extra Omnes». Από την Τετάρτη οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα μέχρι το «Habemus Papam!».

Ατελέσφορη ήταν η πρώτη ψηφοφορία των 115 «πριγκίπων» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την εκλογή του νέου Πάπα. Μαύρος καπνός αναδύθηκε από την καπνοδόχο στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου παραμένουν οι καρδινάλιοι απομονωμένοι από των έξω κόσμο αφότου ακούστηκε το ιστορικό «Extra Omnes».

Από την Τετάρτη οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα, δύο το πρωί αρχίζοντας στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και δύο το απόγευμα αρχίζοντας στις 17:40 (ώρα Ελλάδος). Ο καπνός είναι προκαθορισμένο να βγαίνει στις 13:00 και 20:00 (ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, εάν ο ποντίφικας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που διεξάγονται κάθε φορά), ο καπνός δεν θα «περιμένει» τα δύο σταθερά «ραντεβού», και θα βγει άμεσα για να ηχήσουν στη συνέχεια χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ρώμης.

Εάν δεν έχει εκλεγεί ο νέος ποντίφικας έως την Παρασκευή οι καρδινάλιοι θα έχουν το Σάββατο μία ημέρας προσευχής και στοχασμού πριν επαναλάβουν την ψηφοφορία. Αναλυτές αναμένουν, πάντως, μία σχετικά σύντομη διαδικασία εκλογής με την ανάδειξη του νέου ποντίφικα πιθανώς την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν από το πρωί της Τρίτης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αναμένοντας το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, ο καπνός που βγήκε στις 20:40 (ώρα Ελλάδος) από την Καπέλα Σιστίνα ήταν μαύρος και η αναμονή παρατείνεται.

Η εκλογή του νέου ποντίφικα από την πρώη ψηφοφορία θεωρείτο απίθανη, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. Μετά την πρώτη ψηφοφορία οι καρδινάλιοι αποσύρθηκαν για να δειπνήσουν.

Ένταση επικράτησε προς στιγμήν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά την έναρξη του Κονκλαβίου όταν δύο ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen έκαναν άλλη μία γυμνόστηθη διαμαρτυρία. «Όχι άλλος Πάπας» και «Όχι πια παιδεραστία» είχαν γράψει στο σώμα τους.

Αναμένοντας τον νέο ποντίφικα

Η περίπλοκη και τελετουργική διαδικασία για την εκλογή του 266ου Πάπα άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στο Βατικανό, με τους 115 καρδιναλίους-εκλέκτορες, αφού προσευχήθηκαν, να αποσύρονται στη Καπέλα Σιστίνα σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο.

Οι καρδινάλιοι κυριολεκτικά κλειδωμένοι στην προκαθορισμένη αίθουσα (αυτό σημαίνει το conclave, «δωμάτιο που κλειδώνει») καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ’, έναν Πάπα που θα κληθεί να διαχειριστεί μία κληρονομιά ανομημάτων και σκανδάλων, τα οποία κηλιδώνουν την εικόνα της Εκκλησίας.

Ο 72χρονος αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Άντζελο Σκόλα και ο 64χρονος Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος Σάο Πάολο Οντίλο Σέρερ είναι τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο για τη διαδοχή του Βενέδικτου. Ουδείς εκ των δύο συγκεντρώνει, όμως, εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων και κατ’ επέκταση δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Πάντως, ο νέος προκαθήμενος δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από τη συντηρητητική γραμμή των δύο προκατόχων του, γραμμή που έμμεσα έχει κληρονομήσει και το εκλεκτορικό σώμα γιατί οι μισοί είχαν τοποθετηθεί από τον Βενέδικτο και οι άλλοι μισοί τον είχαν εκλέξει το 2005.

Κάθε καρδινάλιος ψηφίζει όποιον επιθυμεί και εναποθέτει το ψηφοδέλτιο σε υδρία. Η καταμέτρηση γίνεται μία-μία ψήφο με τους τρεις ψηφολέκτες να διαβάζουν δυνατά το όνομα που αναγράφεται στο χαρτί. Τα αποτελέσματα κάθε ψηφοφορίας καταγράφονται και τηρούνται στα παπικά αρχεία.

Αν δεν εξασφαλίσει κανένας 77 ψήφους (δηλαδή τα δύο τρίτα), τα ψηφοδέλτια και όλα τα άλλα χαρτιά καίγονται για να δώσουν μαύρο καπνό.

Όταν βγει όμως λευκός καπνός μέσα στην αίθουσα θα έχει ήδη αναδειχτεί ο νέος Πάπας, θα έχει αποδεχτεί την εκλογή και θα έχει ανακοινώσει στους εκλέκτορες το όνομά του. Σε εκείνο το σημείο θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου.

Ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τα άμφια του Πάπα θα βγει στο μπαλκόνι. Ο αρχιδιάκονος Ζαν-Λουί Τοράν θα ανακοινώσει στο πλήθος «Habemus Papam!» και ο νέος Πάπας θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024