Πόνοι περιόδου: Πως θα τους αντιμετωπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά;
Πολλές γυναίκες υποφέρουν κάθε μήνα από δυσμηνόρροια, δηλαδή από πόνους και κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Είναι ίσως το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στις έφηβες και νέες γυναίκες και η συχνότερη αιτία απουσίας από το σχολείο ή την εργασία.
Από τον καιρό του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για τις πιθανές αιτίες της δυσμηνόρροιας. Η θεωρία που φαίνεται όμως να επικρατεί σήμερα, είναι η αύξηση κάποιων ουσιών (προσταγλανδίνες) που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα και πόνο. Η επαναφορά των ουσιών αυτών στα «φυσιολογικά» επίπεδα απαλλάσσει από τα επώδυνα συμπτώματα.
Εκτός από τα λειτουργικά αίτια τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε κάποια ανατομική ανωμαλία που να προκαλεί τον πόνο, όπως π.χ. ενδομητρίωση, κύστη ωοθήκης, ινομύωμα, πολύποδας και άλλα.
Στην περίπτωση που τα αίτια του πόνου δεν είναι λειτουργικά, αλλά οργανικά, η αντιμετώπιση πρέπει να στοχεύει στην αιτία. Στην περίπτωση αυτή, τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα πλεονεκτούν, καθώς μειώνουν τον πόνο μέχρι να αντιμετωπισθεί το «βαθύτερο» αίτιο.
Πρόσφατα στην Ελλάδα κυκλοφόρησε και διατίθεται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία, ιβουπροφαίνη (σε δισκία 200 mg) που αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τους πόνους περιόδου. Η δράση των συγκεκριμένων δισκίων ξεκινά μέσα σε λίγα λεπτά από τη λήψη τους και διαρκεί μέχρι οκτώ ώρες.
To δραστικό συστατικό του δισκίου, η ιβουπροφαίνη, είναι μια ουσία η οποία «κρατά» τα επίπεδα των προσταγλαδινών χαμηλά, αποτρέποντας έτσι τις συσπάσεις τις κράμπες και τον πόνο. Δηλαδή στοχεύει στη λύση του προβλήματος.
health.in.gr
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ
- James Arthur: Συναίσθημα και άρωμα brit pop στο Sani Festival
- Σοκάρουν οι εικόνες από το τραγικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στον Κονιακό Φωκίδας
- Μητσοτάκης: Επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των βουλευτών με επιλεκτική ανάγνωση της πραγματικότητας και επίθεση στην αντιπολίτευση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442