Γόνατο, κατά παραγγελία, μπορούν πλέον να αποκτήσουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα πρέπει να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική, χάρη στην Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Με βάση τη φιλοσοφία ότι ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός το ίδιο και η ανατομία του, οι επιστήμονες με την Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος δημιουργούν μοσχεύματα κατά παραγγελία, που αντικαθιστά το φθαρμένο τμήμα με απόλυτη συμβατότητα.

Τα πρώτα αποτελέσματα της επαναστατικής τεχνικής, η οποία εφαρμόζεται και στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας (7 – 9 Μαρτίου).

«Πράγματι πρόκειται για επανάσταση καθώς ο ασθενής έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέγει το δικό του τύπο αρθροπλαστικής, να τον παραγγέλλει και να δημιουργείται στο εργοστάσιο μόνο γι’ αυτόν», εξηγεί ο ορθοπεδικός-χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, PhD, που εφαρμόζει την τεχνική στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα πρωτοποριακή τεχνική βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία και η περισσότερη δουλειά γίνεται προεγχειρητικά. Ο ορθοπεδικός αρχικά υποβάλει τον ασθενή σε μαγνητική ή τρισδιάστατη αξονική τομογραφία του πάσχοντος γόνατος. Στη συνέχεια η ψηφιακή απεικόνιση του γόνατος προωθείται στο εργοστάσιο κατασκευής των υλικών στο εξωτερικό και με την υποβοήθηση της σύγχρονης τεχνολογίας κατασκευάζεται ειδικός οδηγός για τις οστεοτομίες και το κατάλληλο εμφύτευμα, εξατομικευμένο για το συγκεκριμένο ασθενή. O χρόνος κατασκευής του εμφυτεύματος δεν ξεπερνά τις 20 ημέρες, από την στιγμή της παραγγελίας.

«Με τον τρόπο αυτό επισπεύδεται ο χειρουργικός χρόνος, ελαττώνεται σημαντικά η απώλεια αίματος, περιορίζεται το χειρουργικό λάθος και εξασφαλίζεται άριστος άξονας φόρτισης με στόχο τη μακροβιωσιμότητα της πρόθεσης», εξηγεί ο Δρ Αλευρογιάννης.

«Η χρήση μικρότερης προσπέλασης ελαχιστοποιεί την καταστροφή των μυών και ιστών γύρω από το τραύμα, προάγει την ταχύτατη μετεγχειρητική επούλωση και βοηθά τους ασθενείς σε γρήγορη κινητοποίησή τους από το πρώτο 24ωρο μετά την χειρουργική επέμβαση», καταλήγει ο Δρ Αλευρογιάννης.

Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος χρησιμοποιούνται σύγχρονα ανθεκτικά εμφυτεύματα, με επιφάνειες από βιοεμφυτεύσιμο κράμα τιτανίου ή χρωμιοκοβαλτίου ελάχιστης ή μηδενικής φθοράς. Το κόστος κατασκευής του εμφυτεύματος καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νοσηλεία περιορίζεται σε 2-3 ημέρες και συνήθως δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος. Το βασικότερο όμως είναι ότι ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα και με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες, με το πολύ καλό αποτέλεσμα να διαρκεί στο πέρασμα του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο παγκοσμίως υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, καθώς η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα είναι το γόνατο, σε ποσοστό 65%. Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες, το πρόβλημα στις οποίες εμφανίζεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 580.000 ασθενείς υποβάλλονται σε αρθροπλαστικές γόνατος, ενώ αντίστοιχα την Ελλάδα ο αριθμός υπολογίζεται περίπου στις 12.000. Η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Επίσης, πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν οι αθλητές (της άρσης βαρών, άλτες, ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών) και άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. οικοδόμοι, αγρότες). Ακόμη, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδής αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής κινητοποίησης.

health.in.gr