Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή και νεκροί στην Αίγυπτο μετά την καταδικαστική απόφαση για τους οπαδούς

Οργή και νεκροί στην Αίγυπτο μετά την καταδικαστική απόφαση για τους οπαδούς

Οργή έχει προκαλέσει στους αιγύπτιους η απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου να επικυρώσει την θανατική καταδίκη 21 οπαδών για την τραγωδία μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σάιντ, το 2012. Εξαγριωμένοι οπαδοί της ομάδας Αλ Αχλί πυρπόλησαν λέσχη αστυνομικών, ενώ στις φλόγες έχει τυλιχτεί και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας. Δύο διαδηλωτές νεκροί στο Κάιρο.

Οργή έχει προκαλέσει στους αιγύπτιους η απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου να επικυρώσει την θανατική καταδίκη 21 οπαδών για την τραγωδία μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σάιντ, το 2012. Ένας νεκρός στα επεισόδια στο Κάιρο.

Εξαγριωμένοι οπαδοί της ομάδας Αλ Αχλί του Καΐρου, που αυτοαποκαλούνται Ultras, εισέβαλαν σε λέσχη της αστυνομίας και την πυρπόλησαν, ενώ έβαλαν φωτιά και στο κτίριο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με τη λέσχη της αστυνομίας.
Πολύ κοντά βρίσκεται και το γήπεδο της ομάδας τους.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας και ένα αγόρι έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Οι τραυματίες είναι πάνω από 60.

Νωρίτερα περίπου 2.000 διαδηλωτές στο Πορτ Σάιντ παρεμπόδισαν τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ οχηματαγωγών πλοίων, μετά την επικύρωση από τοπικό δικαστήριο της θανατικής καταδίκης που είχε επιβληθεί σε 21 οπαδούς στη δίκη για τα αιματηρά επεισόδια πέρυσι σε γήπεδο του Πορτ-Σάιντ μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα.

Άλλοι διαδηλωτές έλυσαν τα δεμένα σε μια αποβάθρα ταχύπλοα σκάφη, που χρησιμοποιούνται για την διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας στη Διώρυγα, και τα άφησαν να παρασυρθούν από τα ρεύματα για να διαταράξουν τον πλου των διερχόμενων από τη Διώρυγα σκαφών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η στρατιωτική αστυνομία ανέκτησε πέντε σκάφη και τα οδήγησε στην ακτή του Πορτ Σάιντ, δύο όμως εξακολουθούν να πλέουν ακυβέρνητα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τον έλεγχο της ασφάλειας στην πόλη είχε αναλάβει από το πρωί του Σαββάτου ο στρατός ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί σε 10 από τις 29 περιφέρειες της Αιγύπτου απεργούν και διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομία για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Θανατική καταδίκη και βαριές ποινές

Το αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε, όπως αναμενόταν, την θανατική καταδίκη 21 ατόμων διά απαγχονισμού για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πορτ Σάιντ στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλ Μασρί – Αλ Αχλί την 1η Φεβρουαρίου του 2012, στα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 74 άνθρωποι.

Εκτός από όσους καταδικάστηκαν σε θάνατο, το δικαστήριο επικύρωσε ποινή φυλάκισης 15 ετών στον υπεύθυνο ασφαλείας του γηπέδου και άλλα εννέα άτομα. Έξι άτομα καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια, δύο σε πέντε χρόνια, ένας σε 12 μήνες και 28 κατηγορούμενοι (μεταξύ τους και κάποιοι αστυνομικοί) αθωώθηκαν.

Η ποδοσφαιρική τραγωδία θεωρείται από κατοίκους της πόλης ένα είδος αντεκδίκησης της αστυνομίας, που δεν έκανε πολλά για να αποτρέψει τους θανάτους, έναντι των κατοίκων της πόλης που είχαν ξεσηκωθεί κατά του Μουμπάρακ.

Δείτε βίντεο με τα επεισόδια που είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2012…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024