Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντικρούει τις κατηγορίες για προδοσία ο πρόεδρος της Τσεχίας

Αντικρούει τις κατηγορίες για προδοσία ο πρόεδρος της Τσεχίας

Πολιτικά υποκινούμενη χαρακτηρίζει την παραπομπή του ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την κατηγορία της προδοσίας ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους. Για απόπειρα των αντιπάλων του να αμαυρώσουν το όνομά του μιλά ο ευρωσκεπτικιστής απερχόμενος πρόεδρος μετά τη σχετική απόφαση της τσεχικής Γερουσίας που ελέγχεται από την αριστερή αντιπολίτευση. Η δεύτερη θητεία του Κλάους στην προεδρία της χώρας εκπνέει την Πέμπτη, συνεπώς ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση δεν θα προλάβει να τον «καθαιρέσει» από το ύπατο αξίωμα.

Πολιτικά υποκινούμενη χαρακτηρίζει την παραπομπή του ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την κατηγορία της προδοσίας ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους. Για απόπειρα των αντιπάλων του να αμαυρώσουν το όνομά του μιλά ο ευρωσκεπτικιστής απερχόμενος πρόεδρος μετά την απόφαση της τσεχικής Γερουσίας που ελέγχεται από την αριστερή αντιπολίτευση.

Η δεύτερη θητεία του Βάτσλαβ Κλάους στην προεδρία της Τσεχίας εκπνέει την Πέμπτη, συνεπώς ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση δεν θα προλάβει να τον «καθαιρέσει» από το ύπατο αξίωμα.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του στο Κάστρο της Πράγας, ο Κλάους δήλωσε πως η ψηφοφορία στη Γερουσία ήταν το τελευταίο χτύπημα σε μία μακρά εκστρατεία με στόχο την απαξίωσή του.

Δήλωσε έκπληκτος για το πόσο έχει «πέσει» ο πολιτικός πολιτισμός στη χώρα του.

Η τσεχική Άνω Βουλή παρέπεμψε τη Δευτέρα σε δίκη τον Κλάους για προδοσία, σε μία πρωτοφανή κίνηση που καταδεικνύει τη βαθύτατη διαίρεση που έχει προκαλέσει ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης στην τσεχική κοινωνία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας καλείται να αποφανθεί εάν ο Κλάους παραβίασε το Σύνταγμα με σειρά ενεργειών του, ιδίως την άκρως αμφιλεγόμενη χορήγηση αμνηστίας με την οποία μπήκαν στο συρτάρι πολύκροτες δικαστικές έρευνες για διαφθορά και οικονομικές απάτες.

Οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι ο νόμος περί αμνηστίας και η άρνηση του Κλάους να υπογράψει σειρά ευρωπαϊκών Συνθηκών και να διορίσει νέους δικαστές παραβιάζουν τη δημοκρατική τάξη, γεγονός που ισοδυναμεί με προδοσία -το μόνο έγκλημα για το οποίο μπορεί να δικαστεί εν ενεργεία πρόεδρος.

Η χειρότερη ποινή για τον Κλάους εφόσον κριθεί ένοχος θα ήταν η αποπομπή από το προεδρικό αξίωμα, όμως η προεδρική του θητεία λήγει επίσημα την Πέμπτη, συνεπώς η όποια απόφαση θα έλθει να πλήξει κυρίως την υστεροφημία του.

Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει με την απώλεια της προεδρικής σύνταξης και την αφαίρεση του δικαιώματος να διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα στο μέλλον.

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η αμνηστία που χορήγησε ο Κλάους τον Ιανουάριο προκάλεσε την οργή πολλών Τσέχων, καθώς τερμάτισε τη δίωξη πολλών ατόμων που τελούσαν υπό δικαστική έρευνα για οικονομικά εγκλήματα όπως υπεξαίρεση -«καυτό» μέτωπο σε μία χώρα όπου η διαφθορά και οι οικονομικές απάτες κυριαρχούν επί χρόνια στην πολιτική συζήτηση.

Οι γερουσιαστές κατηγορούν, επίσης, τον Κλάους ότι αγνόησε το Σύνταγμα αρνούμενος να επικυρώσει ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Στις κατηγορίες περιλαμβάνεται η συνολική άρνηση του Κλάους να κυρώσει το σχέδιο για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), παρόλο που είχε προηγηθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου (απόφαση που τελικά δεν εμπόδισε τη σύσταση του ESM).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024