Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχίες για μποϊκοτάζ των εκλογών στην Αίγυπτο

Ανησυχίες για μποϊκοτάζ των εκλογών στην Αίγυπτο

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο είναι η τελευταία ελπίδα για ομαλοποίηση στο Κάιρο, αλλά τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν με το πολιτικό κλίμα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: Αρκετές φωνές στην αντιπολίτευση έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, που θα έπληττε σοβαρά τη νομιμοποίηση της διαδικασίας, ενώ ο κύριος συνασπισμός των κομμάτων του «αντίπαλου δέους» στον Μόρσι αναμένεται να αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο για τις εκλογές, πρόσκληση όμως που έπεσε γρήγορα στο κενό. Η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις των εκλογών ξεκινά στις 22 Απριλίου.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο είναι η τελευταία ελπίδα για ομαλοποίηση στο Κάιρο, αλλά τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν με το πολιτικό κλίμα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: Αρκετές φωνές στην αντιπολίτευση έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, που θα έπληττε σοβαρά τη νομιμοποίηση της διαδικασίας, ενώ ο κύριος συνασπισμός των κομμάτων του «αντίπαλου δέους» στον Μόρσι αναμένεται να αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο για τις εκλογές τη Δευτέρα, πρόσκληση όμως που έπεσε γρήγορα στο κενό.

Η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις των εκλογών ξεκινά στις 22 Απριλίου. Η αρχική ημερομηνία άλλαξε ώστε να αποφευχθούν οι τριβές με την κοινότητα των Κοπτών Χριστιανών, οι οποίοι δεν ήθελαν η διαδικασία να συμπέσει με τους εορτασμούς για το Πάσχα.

«Λέω σε όλους σε κάθε μέρος του φάσματος, σε όλους τους αγαπητούς μου αδελφούς στα διαφορετικά κόμματα στην Αίγυπτο, του καλώ με το όνομά τους, τους καλώ ανά κόμμα και προσωπικά, να καθίσουμε μαζί και να βρούμε εγγυήσεις για διαφανείς και δίκαιες εκλογές» είπε ο Μοχάμεντ Μόρσι, καλώντας σε διάλογο τη Δευτέρα.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), ομάδα αρκετών κομμάτων της αντιπολίτευσης, γρήγορα απέρριψε την πρόσκληση. Το Μέτωπο, όπως μεταδίδει το Reuters, αναμένεται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας εάν θα ακολουθήσει μεμονωμένα κόμματα που έχουν ήδη προαναγγείλει πως θα μποϊκοτάρουν τις κάλπες.

Ανάμεσα στους αντιπολιτεύομενους σχηματισμούς που δεν θα συμμετέχουν στις εκλογές είναι και το κόμμα του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Ο νομπελίστας ειρήνης είχε αναφέρει την Κυριακή σε δηλώσεις του στο BBC πως οι συνθήκες των εκλογών καλλιεργούν «απόλυτο χάος και αστάθεια»..

«Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στον κόσμο εντός και εκτός Αιγύπτου και να του πούμε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία και ότι δεν συμμετείχαμε στην εξέγερση πριν από δυο χρόνια για να βρεθούμε τώρα ενώπιον ανακύκλωσης του καθεστώτος Μουμπάρακ» είπε ο Μπαραντέι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024