Πλεόνασμα ύψους 177 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, έναντι ελλείμματος 491 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εμφανής είναι στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού η ασφυκτική πίεση στον τομέα των εσόδων λόγω της βουτιάς στην κατανάλωση, όπως προδίδει η απόκλιση από τους στόχους για έσοδα από ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης.

Πάντως την υστέρηση αυτή, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το μαχαίρι στις δαπάνες (-921 εκατ. ευρώ), αλλά και το πάγωμα στις επιστροφές φόρων, οδηγώντας τελικά σε πλεόνασμα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τον μήνα Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 177 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 491 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 873 εκατ.

Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 415 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 34 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επομένως τόσο το αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές αποτέλεσμα έναντι του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους κατά 668 και 449 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι βελτιωμένο κατά 136,0% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.433 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση μόλις κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (4.437 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.376 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου (4.357 εκατ. ευρώ).

Κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,

β) οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ,

γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων συμπεριλαμβανομένων των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2012 που λόγω της παράτασης αποπληρώνεται εντός των δύο πρώτων μηνών του 2013.

β) τους φόρους περιουσίας, κατά 109 εκατ. ευρώ.

Υπερσυγκράτηση δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ανήλθαν στα 4.256 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.054 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.310 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 921 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 679 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, και των δαπανών για τόκους (222 εκατ. ευρώ χαμηλότερες).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 κατά 1.106 εκατ. ή σε ποσοστό 20,6%.

Σημειώνεται ότι παρουσιάζεται μεγάλη εξοικονόμηση τόσο στις πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 912 εκατ. ή σε ποσοστό 18,8% αλλά και στους τόκους κατά 219 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 47,9%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο