Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δισ. ευρώ ίσως φέρουν στην Αθήνα τα ελληνικά ομόλογα του Ευρωσυστήματος

Δισ. ευρώ ίσως φέρουν στην Αθήνα τα ελληνικά ομόλογα του Ευρωσυστήματος

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι το 2012 αποκόμισε κέρδη 555 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, σε συνδυασμό με την συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου για μεταβίβαση από το 2013 και εξής των κερδών του Ευρωσυστήματος, -δηλαδή όχι μόνο της ΕΚΤ  αλλά και των 17 Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης- από το χαρτοφυλάκιο του σε ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα δημιουργούν την ελπίδα ότι τελικά το ποσό που θα «επιστραφεί» στην Ελλάδα μπορεί να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι το 2012 αποκόμισε κέρδη 555 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, σε συνδυασμό με την συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου για μεταβίβαση από το 2013 και εξής των κερδών του Ευρωσυστήματος, -δηλαδή όχι μόνο της ΕΚΤ αλλά και των 17 Κεντρικών Τραπεζών- από το χαρτοφυλάκιο του σε ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα δημιουργούν την ελπίδα ότι τελικά το ποσό που θα «επιστραφεί» στην Ελλάδα μπορεί να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κέρδος που αποκόμισε η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί, όπως επισημαίνει το Reuters, πως το σύνολο του Ευρωσυστήματος -η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης- ενδέχεται συνολικά να έχουν κερδίσει δισεκ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το ποσοστό της ΕΚΤ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος είναι 8%, το οποίο εάν αναχθεί στην κλίμακα του συνόλου μπορεί να αντιστοιχηθεί σε κέρδη περίπου 6 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Τονίζεται, ωστόσο, ότι ακριβώς επειδή τα χρεόγραφα που διακρατούνται δεν είναι επιμερισμένα ισομερώς, τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να αποδειχθούν μικρότερα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να μεταβιβάσουν τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του Ευρωσυστήματος στην Αθήνα από το 2013 και εξής, για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας.

Στα 555 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ

Στα 33,9 δισ. ευρω ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υλοποιώντας τα δύο προγράμματα αγοράς τίτλων, το πρώτο Securities Market Pogramme (SMP) και το δεύτερο, το περίφημο Οutright Monetary Transactions (OMT), που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συνολικά, η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων των «προβληματικών κρατών» Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ στο τέλος του 2012 ανέρχονταν σε 218 δισ. ευρω.

Στο μεταξύ όπως προκύπτει από τους ετήσιους λογαριασμούς για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα έσοδα που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 555 εκατ. ευρω έναντι 654 εκατ. ευρώ το 2011.

Τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για το 2012 διαμορφώθηκαν σε 998 εκατ. ευρώ (2011:728 εκατ. ευρώ).

Κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή κερδών, ύψους 575 εκατ. ευρώ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στις 31 Ιανουαρίου 2013.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει το υπόλοιπο ποσό των 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρω.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024