Απέτυχε η προσπάθεια για νέα κυβέρνηση στην Τυνησία, φεύγει ο πρωθυπουργός
Πιο βαθιά στην δίνη της πολιτικής κρίσης ρίχνει την Τυνησία η αποτυχία του πρωθυπουργού Χαμάντι Τζεμπαλί να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία και τον οδήγησε, όπως είχε προαναγγείλει, στην παραίτησή του. Η προσπάθεια του Τζεμπαλί θεωρείτο καταδικασμένη καθώς το κόμμα του, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές της Ενχάντα, ήταν εξαρχής αντίθετο.
Πιο βαθιά στην δίνη της πολιτικής κρίσης ρίχνει την Τυνησία η αποτυχία του πρωθυπουργού Χαμάντι Τζεμπαλί να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία και τον οδήγησε, όπως είχε προαναγγείλει, στην παραίτησή του.
Η προσπάθεια του Τζεμπαλί θεωρείτο καταδικασμένη καθώς το κόμμα του, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές της Ενχάντα, ήταν εξαρχής αντίθετο.
Τις προηγούμενες ημέρες, το «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία», ο κοσμικού προσανατολισμού εταίρος της Ενχάντα στην κυβέρνηση, είχε αποχωρήσει μετά τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να αλλάξουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης (ο πρώτος εκ των οποίων είναι γαμπρός του αρχηγού της Ενχάντα).
Η αιτιολόγηση που έδωσε το κόμμα αφορά το διαρκές αδιέξοδο των συνομιλιών για αναχηματισμό της κυβέρνησης, το οποίο προηγείτο των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας -και έγινε το εύφλεκτο σκηνικό που έπιασε φωτιά με την «σπίθα» της δολοφονίας του στελέχους της αντιπολίτευσης Τσοκάρ Μπελαΐντ.
Ο Τζεμπαλί, που ήταν πρωθυπουργός για 15 μήνες, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να μείνει έστω και ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός εάν δεν διασφαλιστεί η διενέργεια νέων εκλογών αλλά και η αλλαγή του συντάγματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλέξης Τσίπρας: Πώς σταματά η κρατικά εγγυημένη τραπεζική αισχροκέρδεια;
- Σύγκρουση Ryanair – Fraport για τις χρεώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια – Σφοδρές αντιδράσεις
- Μπορεί η γιόγκα να τα βάλει με τις ημικρανίες;
- Καιρός: Έως τους 28 βαθμούς «σκαρφαλώνει» η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει
- Pax Sinica: To δώρο του Τραμπ στον Σι ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα
- Η «κρυφή» πλευρά του Κάμα Σούτρα: Γυναικεία επιθυμία, συναίνεση και σεβασμός
- Η τελειότητα δεν φέρνει την ευτυχία
- Η Βρετανία βγαίνει διαιρεμένη μετά τις εκλογές – Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας ενισχύονται διαρκώς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






























![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442