Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι ρόλο παίζει ο άνδρας στο ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού;

Τι ρόλο παίζει ο άνδρας στο ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού;

Όταν οι άνδρες σπανίζουν σε μια κοινότητα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα ή να αποκτήσουν νεογνά με βάρος μικρότερο των 2,5 κιλών, αποφαίνεται νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Biology.

Όταν οι άνδρες σπανίζουν σε μια κοινότητα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα ή να αποκτήσουν νεογνά με βάρος μικρότερο των 2,5 κιλών, αποφαίνεται νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Biology.

Τόσο η προωρότητα όσο και το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, της εγκεφαλικής αιμορραγίας και των μακροχρόνιων γνωστικών επιπλοκών.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει μετά βεβαιότητας την αναγκαιότητα του άνδρα στην ομαλή έκβαση της κύησης, ο Δρ Ντάνιελ Κρούγκερ, καθηγητής Συμπεριφορικής Υγείας και Επιμόρφωσης στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποστηρίζει ότι τα αίτια μπορεί να είναι εξελικτικά.

«Όταν οι άνδρες επενδύουν λίγο σε μια εγκυμοσύνη, οι γυναίκες ίσως και αυτές με τη σειρά τους να επενδύουν λίγο σωματικά, αναμένοντας ασυναίσθητα το νεογνό να μην επιβιώσει», εξηγεί ο ερευνητής. «Είναι ένα πρότυπο που μπορεί να έχει εδραιωθεί αρκετά νωρίς στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους, όταν η νεογνική θνησιμότητα ήταν υψηλή», συμπληρώνει.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει γυναίκα που συνειδητά σκέφτεται ‘θέλω να αποκτήσω πρόωρο νεογνό’. Αλλά πρόκειται για ένα μη συνειδητό σύστημα που ρυθμίζεται από τις ορμόνες», υπογραμμίζει.

Η σχέση πατέρα – παιδιού
Μια παλαιότερη μελέτη που έγινε με επίκεντρο την φυλή Aché στην Παραγουάη, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των οποίων οι πατέρες εμπλέκονταν σε όλα τα οικογενειακά ζητήματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να ενηλικιωθούν. Παράλληλα, μελέτες που έχουν γίνει στην βιομηχανοποιημένη Βόρεια Αμερική έχουν δείξει ότι σε περιοχές όπου οι άνδρες σπανίζουν, ο γάμος δεν είναι τόσο συχνός, τα διαζύγια είναι περισσότερα και οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι περισσότερες, συγκριτικά με τις περιοχές όπου η αναλογία των δύο φύλων είναι ίση.

Ο Δρ Κρούγκερ και οι συνεργάτες του θέλησαν λοιπόν να δουν αν τα δύο αυτά διαφορετικά αποτελέσματα σχετίζονται με την υγεία των νεογνών. Περίπου ένα στα 12 βρέφη που γεννιούνται στις ΗΠΑ ζυγίσουν λιγότερο από 2,5 κιλά, το όριο δηλαδή για να χαρακτηριστεί το βρέφος ως χαμηλού σωματικού βάρους. Επίσης ένα στα εννέα νεογνά γεννιέται πριν από την 37η εβδομάδα κυοφορίας, συγκριτικά με τις 40 εβδομάδες κύησης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν αρχεία γεννήσεων από κάθε επαρχία των ΗΠΑ για το 2000 και συνέκριναν τα ποσοστά των πρόωρων γεννήσεων και με χαμηλό σωματικό βάρος με την αναλογία ανδρών – γυναικών. Επίσης μελέτησαν και άλλους δημογραφικούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης των κοινοτήτων, την αναλογία των μονογονεϊκών οικογενειών και την μόρφωση των κατοίκων.

Η αξία του πατέρα
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η ανδρική σπανιότητα συσχετιζόταν τόσο με το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης όσο και με την προωρότητα.

Μάλιστα ο συσχετισμός ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές μελέτησαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τη μόρφωση και τη φυλετική καταγωγή. «Η μεγάλη αναλογία των μονογονεϊκών οικογενειών εξηγεί εν μέρει τον συσχετισμό, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η εξελικτική θεωρία», σημειώνει ο Δρ Κρούγκερ.

«Η μονογονεϊκή μητρότητα είναι πολύ σημαντική, επειδή είναι ένας κοινωνικο-δημογραφικός δείκτης της πατρικής ‘επένδυσης’, πόσο πιθανό είναι οι πατέρες να είναι μαζί και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους», εξηγεί ο καθηγητής.

Αν λοιπόν η συμπεριφορά του άνδρα αλλάζει την υγεία του νεογνού, τότε οι μέλλοντες μπαμπάδες θα μπορούσαν να διδαχθούν πώς να είναι περισσότερο υποστηρικτικοί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024