Σενάριο επιβολής ζημιών σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες
Την επιβολή ζημιών σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, αλλά και «κούρεμα» των επενδυτών των κρατικών ομολόγων της χώρας προβλέπει ριζοσπαστική επιλογή για την οικονομική διάσωση της Κύπρου που περιέχεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα το οποίο έχει ετοιμαστεί ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Μια ριζοσπαστική επιλογή για την οικονομική διάσωση της Κύπρου περιέχεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα που έχει ετοιμαστεί ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Όπως μεταδίδουν κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης η πρόταση η οποία εμπεριέχεται σε εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιασθεί στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η οποία δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την επιβολή ζημιών σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, αλλά και κούρεμα των επενδυτών των κρατικών ομολόγων της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα μειωνόταν δραστικά το μέγεθος της διάσωσης της Κύπρου από τα 16,7 δισ. ευρώ σε μόλις 5,5 δισ. ευρώ και θα περιοριζόταν το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε μόλις 77% του ΑΕΠ, έναντι 140% του ΑΕΠ.
Πάντως, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν απίθανο το να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες τονίζοντας ότι θα προκαλούσε φυγή καταθέσεων (bank run) σε άλλες υπό πίεση οικονομίες. Είναι ενδεικτικό πως το ίδιο το έγγραφο προειδοποιεί ότι τα ρίσκα που απορρέουν από αυτή την επιλογή είναι σημαντικά περιλαμβάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.
Εξάλλου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν προειδοποίησε πως αν η Κύπρος δεν λάβει διεθνή βοήθεια τότε θα πτωχεύσει, επισημαίνοντας τους κινδύνους για ολόκληρο το Ευρωσύστημα αν μια χώρα μέλος διολισθήσει στη χρεοκοπία.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Handelsblatt», ο Άσμουσεν δηλώνει ότι αναμένει να υπάρξει πακέτο διάσωσης για την Κύπρο μέχρι το τέλος του Μάρτη και σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές» που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη στη Γερμανία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κρύβεται σε μυστική τοποθεσία, επικοινωνεί μέσω δικτύου αγγελιοφόρων
- Ακτή Ελεφαντοστού: Οκτώ νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στην Αμπιτζάν
- Ο στρατός της Νιγηρίας διέσωσε 92 άτομα που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές μαχητές
- Ανακουφισμένος και πανευτυχής ο Κόρι Τζόσεφ: «Εκπληκτικό που έπαιξα αυτό τον ρόλο»
- Πετρέλαιο: Οι τιμές υποχωρούν, ενώ οι αγορές ποντάρουν σε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για να τερματιστεί ο πόλεμος
- Η Γωγώ Μαστροκώστα ήταν αγωνίστρια μέχρι το τέλος
- Σκαριόλο: «Μικρές λεπτομέρειες έπαιξαν ρόλο… – Πολύ καλή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Η Ουκρανία λέει πως έπληξε πετρελαϊκή εγκατάσταση που εφοδιάζει τη Μόσχα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442