Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
E.E: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

E.E: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες «μαγειρεύουν» τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχουν εμφανίσει οι στόλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ε.Ε. από το 2002 έως το 2010 είναι κατά 1/3 πλασματική.

Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες τείνουν να υπερβάλλουν ως προς τις ελάχιστες τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων τους, χρησιμοποιώντας τα «παραθυράκια» που τους δίνει η διαδικασία αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η διαδικασία αξιολόγησης που χρησιμοποιείται προκειμένου να διαπιστωθούν οι τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι τιμές κατανάλωσης καυσίμου ενός νέου αυτοκινήτου δεν ανταποκρίνονταν ποτέ, επακριβώς στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, πλέον, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία της Ε.Ε. και με τη συμβολή τριών εταιρειών αναλύσεων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνουν να εκμεταλλεύονται κάθε πιθανή ευρεσιτεχνία προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένες τιμές, δίνοντας, έτσι, λανθασμένη εντύπωση στους καταναλωτές και υποσκάπτοντας την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, κατά τη διάρκεια αξιολόγησης των αυτοκινήτων τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες αξιοποιούν τακτικές όπως η χρήση ελαστικών που προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσφυση ή η οδήγηση σε αφύσικα ομαλό οδόστρωμα, προκειμένου να δώσουν πλασματικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις τιμές κατανάλωσης και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι πρακτικές αυτές είναι υπεύθυνες για το 1/3 της συνολικής μείωσης που εμφάνισαν οι στόλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ε.Ε μεταξύ των ετών 2002 και 2010.

Αναλυτικότερα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των στόλων των αυτοκινητοβιομηχανιών ανέρχονταν κατά μέσο όρο, τα 2002 σε 167,2 γραμμ./χλμ. Το 2010 το αντίστοιχο μέγεθος είχε μειωθεί στα 140,4 γραμμ./χλμ. μια μείωση που αντιστοιχεί σε 26,8 γραμμ./χλμ.

Σύμφωνα με την έρευνα και τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πραγματική μείωση δεν ξεπερνά τα 17,7 γραμμ./χλμ. καθώς τα 9,1 γραμ./χλμ. –περίπου το 1/3- της συνολικής μείωσης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται στην μεθόδευση των πρακτικών αξιολόγησης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και όχι στην πρόοδο της τεχνολογίας.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη θέσπιση νέων κανονισμών για την αξιολόγηση των αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου, καθώς και της μείωσης της απόκλισης μεταξύ των πραγματικών και των θεωρητικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι καινούριοι κανονισμοί που θα ισχύσουν από το 2016, θα εξακολουθούν να εμφανίζουν κάποια ανεκτικότητα για πρακτικούς λόγους.

Μέχρι τότε, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καταναλωτή BEUC, υπολόγισε ότι τα στοιχεία κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από τις αμφιλεγόμενες μεθόδους των αυτοκινητοβιομηχανιών, συνεπάγονται ότι ο μέσος καταναλωτής στην πραγματικότητα καταβάλλει 135 ευρώ επιπλέον για καύσιμα ετησίως -βάσει των σημερινών τιμών καυσίμων και με ετήσια χρήση 14.000 χλμ.- για ένα αυτοκίνητο που αγόρασε το 2010.

«Ειλικρινά, οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι εξοργισμένοι. Είναι σαν να παίρνεις λεφτά από τις τσέπες του κόσμου. Η αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται να θεωρεί τον εαυτό της εξυπνότερο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε για το θέμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

auto.in.gr

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024