Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση 7% το 2012
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 7% το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και ο οποίος υποχώρησε τον Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 7% το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και ο οποίος υποχώρησε τον Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Για το 2012, ο δείκτης έφτασε στις 212 μονάδες, δηλαδή 7% χαμηλότερα από το 2011, διευκρινίζει ο FAO, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του που βλέπει να απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος να εκδηλωθεί επισιτιστική κρίση.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η μείωση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ελαίων.
Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων, ο οποίος υπολογίζεται με βάση ένα «καλάθι» βασικών τροφίμων, συνέχισε να μειώνεται το Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, υποχωρώντας κατά 1,1% στις 209 μονάδες για τον τελευταίο μήνα του χρόνου –ενώ είχε φτάσει τις 263 μονάδες τον Αύγουστο, εξαιτίας της αιφνίδιας ανόδου των τιμών των δημητριακών.
Το Δεκέμβριο, η πτώση των τιμών των κύριων δημητριακών και των ελαίων που άρχισε από το φθινόπωρο επιβεβαιώθηκε.
Εξάλλου στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, οι πιο ισχυρές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη ζάχαρη (17,1%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (14,5%) και τα έλαια (10,7%), ενώ οι μειώσεις τιμών στα δημητριακά ήταν πολύ μικρότερες (2,4%), όπως και στο κρέας (1,1%).
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια ανατροπή της κατάστασης που επικρατούσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι τιμές σημείωσαν ισχυρή άνοδο προκαλώντας φόβους για μια νέα επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο Τζόμο Σουνταράμ, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικής Ανάπτυξης του FAO.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (14/4): Δράση με σπουδαία ματς στο Champions League
- Φορολογικές δηλώσεις: Στις 16 Απριλίου η υποβολή των προσυμπληρωμένων
- Ουκρανική επίθεση στη Ρωσία με drones – Μία νεκρή, πέντε τραυματίες
- Υγρός Στίβος: Άρση αποκλεισμού σε Ρωσία και Λευκορωσία
- Λάνθιμος, Φίνιξ και 1.000+ δημιουργοί κατά του mega deal που αλλάζει το Χόλιγουντ
- Μενίδι: «Τη βρήκε κάτω και έσκασε στα χέρια του» – Τι λέει η μητέρα του 14χρονου που τραυματίστηκε από κροτίδα
- Ο θόρυβος που περιμένει ο Αρνε Σλοτ στη ρεβάνς με την Παρί
- Ο Βίκτορ Όρμπαν έχασε τις εκλογές – Αλλά όχι για την πολιτική που πρεσβεύει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442