Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες Βρετανοί χάνουν το δίπλωμα τους… από τα μάτια τους

Χιλιάδες Βρετανοί χάνουν το δίπλωμα τους… από τα μάτια τους

Ολοένα αυξανόμενα τα μεγέθη στη Βρετανία σε ό,τι αφορά τους οδηγούς που αποτυγχάνουν να περάσουν το τεστ οράσεως, χάνοντας το δίπλωμα τους.

Χρόνο με το χρόνο, ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί χάνουν το δικαίωμα να οδηγούν καθώς, κατά τη διάρκεια επαναξιολόγησης αποτυγχάνουν να περάσουν το τεστ οράσεως.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των διπλωμάτων που ανακλήθηκαν από το βρετανικό υπουργείο μεταφορών για αυτό το λόγο το 2011, ανήλθε σε 5.285, μέγεθος αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2010, οπότε ο αριθμός των οδηγών που δεν πέρασαν το σχετικό τεστ ανήλθε σε 4.906.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά διπλώματα, 685 οδηγοί είδαν το δίπλωμά τους να… χάνεται μέσα στο 2011 έναντι 493 το 2010, μέγεθος και πάλι αυξημένο κατά 39%.

Οι προδιαγραφές του βρετανικού υπουργείου για τη διαδικασία εξέτασης που κόβει κάθε χρόνο χιλιάδες οδηγούς, είναι απλή: ο οδηγός πρέπει να μπορεί να διακρίνει τον αριθμό κυκλοφορίας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου σε απόσταση 20 μέτρων.

Φυσικά δεν υπάρχει περιορισμός που να επιβάλλει στον εκάστοτε οδηγό να πραγματοποιήσει την παραπάνω δοκιμασία δια γυμνού οφθαλμού. Μάλλον το αντίθετο ισχύει, καθώς η σχετική νομοθεσία στη Βρετανία προβλέπει το δικαίωμα απόκτησης διπλώματος οδήγησης όχι μόνο σε διοπτροφόρους αλλά και σε μονόφθαλμους υποψήφιους οδηγούς, με την προϋπόθεση να περάσουν επιτυχώς τη δοκιμασία των 20 μέτρων.

Αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί λίγο παράξενο είναι ότι η διαδικασία επαναξιολόγησης στην οποία περιλαμβάνεται και το παραπάνω τεστ οράσεως, δεν αποτελεί μια υποχρεωτική διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε Χ χρόνια, αλλά μια δοκιμασία που αφορά αυτούς που δίνουν για πρώτη φορά εξετάσεις ή εκείνους που επαναλαμβάνουν τη διαδικασία καθώς, εξαιτίας παραβάσεων, έχουν χάσει το δίπλωμα τους.

Αυτό σημαίνει, αφενός, ότι στις περιπτώσεις που κάποιος οδηγός δεν υπόκειται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες δεν έχει την υποχρέωση να επαναξιολογήσει την όρασή του και αφετέρου ότι μάλλον οι Βρετανοί έχουν «τσακωθεί με τον οφθαλμίατρο».

Όπως και να έχει, εξαιτίας των παραπάνω αυξανόμενων μεγεθών έχει ανοίξει στη Βρετανία ένας σχετικός διάλογος για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η επανεξέταση της όρασης όλων των οδηγών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επί του παρόντος ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο δεν φαίνεται πρόθυμο να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή. Εξάλλου, η οδήγηση με «ελαττωματική» όραση αποτελεί σοβαρό αδίκημα στη Βρετανία, επιφυλάσσοντας για εκείνους που θα διαπιστωθούν παραβάτες την ποινική τους δίωξη και την ακύρωση της ασφάλειας τους.

Auto Express

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024