Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γαλλία καταργεί προνόμια διπλά φορολογούμενων με την Ελβετία

Η Γαλλία καταργεί προνόμια διπλά φορολογούμενων με την Ελβετία

Η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους πολίτες της που έγιναν φορολογικοί μετανάστες στην Ελβετία, καθώς με νέα εγκύκλιο προαναγγέλλει σοβαρές συνέπειες για τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί εκεί, αποκαλύπτει η ελβετική εφημερίδα Le Temps. Η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει πλέον τα ευεργετήματα της σύμβασης για διπλό φορολογικό καθεστώς προς τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους πολίτες της που έγιναν φορολογικοί μετανάστες στην Ελβετία, καθώς με νέα εγκύκλιο προαναγγέλλει σοβαρές συνέπειες για τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί εκεί, αποκαλύπτει η ελβετική εφημερίδα Le Temps.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών, η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει πλέον τα ευεργετήματα της σύμβασης για διπλό φορολογικό καθεστώς προς τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η πρακτική τούτη ίσχυε ήδη εδώ και 40 χρόνια βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας. Ουσιαστικά η άτυπη ανοχή που επεδείκνυαν οι φορολογικές Αρχές από το 1972 καταργείται από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Το μέτρο αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όσους έχουν μετακομίσει φορολογικά αλλά συνεχίζουν να διατηρούν επαγγελματικές δραστηριότητες στη Γαλλία ή εξακολουθούν να έχουν έσοδα από μερίσματα στη χώρα, χωρίς όμως να καταβάλουν φόρους διότι θεωρούνται φορολογικά υποκείμενα στην Ελβετία.

Προκειμένου να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων, αυτά τα φυσικά πρόσωπα αποδέχονταν να πληρώνουν τους φόρους τους στην Ελβετία, υπό τη μορφή προστίμου με μία προσαύξηση 30%. Σε αντάλλαγμα, η ελβετική εφορία τους απάλλασσε από την υποχρέωση δήλωσης φορολογικής έδρας, επιτρέποντάς τους να επωφελούνται από το διπλό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε συνάψει με τη Γαλλία το 1966.

Βάσει αυτής, οι Γάλλοι υπήκοοι θεωρούνταν ότι κατοικούσαν στην Ελβετία και ως εκ τούτου κατέβαλλαν μικρότερους φόρους στην πατρίδα τους. Συνεπώς κατέβαλλαν φόρο μόλις 15% επί της πηγής στη Γαλλία για τα μερίσματά τους, αντί για 30% στην περίπτωση που δεν έχαιραν του διπλού καθεστώτος.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, ο ειδικός στα φορολογικά Ελβετός δικηγόρος Φιλίπ Κενέλ υποστηρίζει πως εάν το Παρίσι αποφασίσει να εξαιρέσει τους εν λόγω Γάλλους φορολογουμένους στην Ελβετία, «το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενο», καθώς οι φορολογικοί μετανάστες θα «κόψουν κάθε δεσμό με την πατρίδα τους προκειμένου να προστατευθούν».

Το 2011 η Ελβετία αριθμούσε 5.445 ξένους πολυεκατομμυριούχους κατοίκους, που ευεργετούνταν από το καθεστώς του διπλού φορολογικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων οι 2.000 είναι Γάλλοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024