Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μπραχίμι-Άσαντ σε μία νέα προσπάθεια τερματισμού του εμφυλίου

Συνάντηση Μπραχίμι-Άσαντ σε μία νέα προσπάθεια τερματισμού του εμφυλίου

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είχε τη Δευτέρα στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Λαχντάρ Μπραχίμι, λίγες ώρες μετά το μακελειό με τουλάχιστον 60 νεκρούς στην επαρχία Χάμα και ενώ στη χώρα μαίνονται όλο και πιο αιματηρές συγκρούσεις. Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι «η κατάσταση στη χώρα» εξακολουθεί να είναι πολύ «ανησυχητική» και κάλεσε «όλες τις πλευρές» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να δοθεί τέλος στην κρίση.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είχε τη Δευτέρα στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Λαχντάρ Μπραχίμι, λίγες ώρες μετά το μακελειό με τουλάχιστον 60 νεκρούς στην επαρχία Χάμα και ενώ στη χώρα μαίνονται όλο και πιο αιματηρές συγκρούσεις.

«Είχα την τιμή να συναντήσω τον πρόεδρο και, όπως συνηθίζεται, ανταλλάξαμε απόψεις για τους πολυάριθμους ‘σταθμούς’ στους οποίους πρέπει να επιχειρήσουμε να φθάσουμε» για να επιλυθεί η συριακή κρίση, είπε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι «η κατάσταση στη χώρα» εξακολουθεί να είναι πολύ «ανησυχητική» και κάλεσε «όλες τις πλευρές» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να δοθεί τέλος στην κρίση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα του Μαρτίου του 2011.

«Ο κ. Άσαντ εξέφρασε την άποψή του για την κατάσταση κι εγώ του εξέθεσα τον απολογισμό των συναντήσεών μου με ηγέτες στην περιφέρεια και πέραν αυτής» είπε ο Αλγερινός διπλωμάτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο τον Κόφι Ανάν.

Ο Μπραχίμι είχε πρόσφατα συναντήσεις με Αμερικανούς και Ρώσους κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι θέσεις των οποίων για τη σύγκρουση στη Συρία είναι διαμετρικά αντίθετες.

Στην τελευταία του επίσκεψη στη Συρία, στα μέσα του Οκτωβρίου, ο διαμεσολαβητής είχε συναντηθεί με τον Άσαντ και πολλούς ανώτερους αξιωματούχους, με τους οποίους είχε διαπραγματευτεί μια εκεχειρία για την μουσουλμανική εορτή Έιντ αλ Άντχα, που δεν είχε διαρκέσει παρά μερικές ώρες.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η αποστολή του Μπραχίμι έχει φθάσει σε «αδιέξοδο». Ένας Δυτικός διπλωμάτης, τοποθετημένος στη Βηρυτό, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι αυτό «μπορεί να είναι το τελευταίο του ταξίδι στην Δαμασκό εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024