
Διαφωνία της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στην ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων
Έντονη διαφωνία στην ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στους Financial Times προανήγγειλε την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια.
Έντονη διαφωνία στην ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στους Financial Times προανήγγειλε την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια.
Ωστόσο, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη μεγάλη έκπληξή της για τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών να ιδρύσει φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια εξέλιξη των παλαιών Φορολογικών Δικαστηρίων και επισημαίνεται: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε».
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι έχουν αναπτυχθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δεκαετία 2000- 2010. Και προσθέτει, ότι τη δεκαετία αυτή «χτίστηκε το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. υπουργός».
Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, «μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού (σ.σ.: της καθυστέρησης) περιλαμβάνονται η με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία, καθώς και η απροθυμία της φορολογικής διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία».
«Σε σχέση και με τη συνέχεια της κυβερνητικής δράσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας διετίας δημιουργήθηκαν σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια ειδικά τμήματα με αμιγώς φορολογικό αντικείμενο, για την περαιτέρω αύξηση της παραγόμενης νομολογίας, ενώ τέθηκαν και ποσοτικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες των διοικητικών δικαστών, όπως πολλάκις έχει βεβαιωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης» καταλήγει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα στελέχη της τρόικα θεωρούν ως μια από τις πληγές της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης την κατάσταση των διοικητικών δικαστηρίων, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις λιμνάζουν υποθέσεις φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442