Μπορεί πλέον η ΜΙΝΙ να αποτελεί μέρος του ομίλου BMW ωστόσο η ιστορία της φίρμας και του εργοστασίου της Οξφόρδης όπου τώρα φιλοξενείται η παραγωγή έξι μοντέλων της ΜΙΝΙ, ξεκίνησε το 1913.

Για την ακρίβεια στις 28 Μαρτίου του 1913, οπότε και βγήκε από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της Οξφόρδης το πρώτο Morris Oxford το επιλεγόμενο και “Bullnose”.

Από τότε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν στο εργοστάσιο της Οξφόρδης με αποκορύφωμα τους 26.000 εργαζόμενους στις δεκαετίες του 1950 και ’60 έχοντας κατασκευάσει πάνω από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με τα διακριτικά των Austin Healey, MG, Wolseley, Riley, Austin, Mini, Vanden Plas, Princess, Triumph, Rover, Honda, Sterling, Morris και πάνω από δύο εκατομμύρια ΜΙΝΙ στη σύγχρονη εποχή της φίρμας υπό τη σκέπη του ομίλου BMW.

Αυτή ξεκίνησε το 2000 και πλέον το εργοστάσιο της Οξφόρδης φιλοξενεί την παραγωγή των ΜΙΝΙ hatchback, Convertible, Clubman, Clubvan, Roadster και Coupe, το 80% των οποίων προορίζεται για εξαγωγές σε 100 χώρες ανά τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Οξφόρδης θα φιλοξενήσει και την τρίτη γενιά του hatchback MINI το οποίο και αναμένεται το 2014.

auto.in.gr