Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στηρίζουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Στηρίζουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Κατανόηση και διάθεση για στήριξη της Ελλάδας διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τη συνάντηση που είχε στο Μόναχο με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ. «Χρειάζεται πολιτική ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Τα βήματα αυτά έχουν ξεκινήσει. Και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση τους Έλληνες σε αυτόν τον δρόμο» δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ. «Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι έχουμε φύγει από τη δραχμοφοβία» τόνισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος θα συναντηθεί εντός της ημέρας με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο.

Κατανόηση και διάθεση για στήριξη της Ελλάδας διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τη συνάντηση που είχε στο Μόναχο με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ. «Χρειάζεται πολιτική ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Τα βήματα αυτά έχουν ξεκινήσει. Και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση τους Έλληνες σε αυτόν τον δρόμο» δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ. «Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι έχουμε φύγει από τη δραχμοφοβία» τόνισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος θα συναντηθεί εντός της ημέρας με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο.

«Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο. Περάσαμε σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γυρίσουμε τη σελίδα και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, καθώς, όπως είπε, «αυτή η ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα, θα αποδείξει ότι η Ευρώπη στάθηκε στα δύσκολα με σωφροσύνη και αλληλεγγύη».

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε, όπως ανέφερε, στην βαυαρική πλευρά κατανόηση, αντίληψη της πραγματικότητας και αποδεδειγμένη διάθεση να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην πορεία της. Ανέλυσε δε στους συνομιλητές του «τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης» για έξοδο από την κρίση και τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας, με την βοήθεια και των εταίρων της, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κατευθύνει την οικονομία της περισσότερο εξαγωγικά, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και οι Έλληνες να αισθανθούν ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το δάνειο και την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ θα καταστεί δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και η εθνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να γίνουν μεγάλα έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν και πολλές θέσεις εργασίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «το 50% στην οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας» και πρόσθεσε ότι «όταν αυτή αλλάξει και ο κόσμος αντιληφθεί ότι έχουμε πια φύγει από την δραχμοφοβία, όταν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα προχωρά αποφασιστικά για να είναι ένα κανονικό, όπως όλες οι άλλες χώρες, μέλος της Ευρωζώνης», τότε θα μπορεί η Ελλάδα να φθάσει και στο επόμενο βήμα, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις.

«Όλα αυτά θα βοηθήσουν να γυρίσουμε την καμπύλη και η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και η ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας θα αποδείξει ότι η Ευρώπη στάθηκε στα δύσκολα με σωφροσύνη και αλληλεγγύη» δήλωσε.

Ο κ. Ζεεχόφερ έκανε λόγο για ένα «νέο κεφάλαιο στην ελληνοβαυαρική συνεργασία», ενώ πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε ανθρώπινη και φιλική βάση και «με το βλέμμα στο μέλλον». Δήλωσε ότι όσα είπε η ελληνική πλευρά ήταν πολύ πειστικά και πρόσθεσε ότι «τα βήματα έχουν ξεκινήσει και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση την Ελλάδα σε αυτό τον δρόμο».

Εξέφρασε δε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αλλάξει η σημερινή δύσκολη κατάσταση. «Έχω εκφράσει τον σεβασμό μου για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης σε αυτή την δύσκολη περίοδο, με την μείωση του ΑΕΠ, την υψηλή νεανική και γενική ανεργία, αλλά και για τις μεταρρυθμιστικής προσπάθειες της κυβέρνησης», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εάν έχει αναθεωρήσει παλαιότερες δηλώσεις του περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε: «Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσω τίποτα. Όταν η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο, όσο δύσκολος και να είναι, έχω πει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα θεμελιώδες πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα. Αυτό πιστεύω είναι απαραίτητο για την υπέρβαση της κρίσης. Τώρα προστίθεται και μια πολιτική για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και για αυτό έχουμε τώρα μια κατάσταση στην οποία μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά. Και οι δυο μας κοιτάξαμε μόνο στο μέλλον».

Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς του μίλησε όχι για λόγια, αλλά για πράξεις. «Είμαστε σε αυτό στην ίδια γραμμή», σημείωσε.

«Όσα είπε ο πρωθυπουργός για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση και για την δημιουργία καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών συνθηκών για επενδυτές ήταν πολύ πειστικά» και έκανε λόγο για τις αλλαγές στο φορολογικό και για την επιμήκυνση του εργασιακού βίου, την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα προχωρά πιο άμεσα από την Γερμανία, που θα την πραγματοποιήσει σταδιακά ως το 2030.

«Δεν είναι απλώς διπλωματία ή ευγένεια, όπως θα πιστεύετε, αλλά πεποίθησή μου» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι ο λαός και η κυβέρνηση της Ελλάδας αξίζουν τον σεβασμό, καθώς βρίσκονται σε έναν καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τις αιτίες της κρίσης. «Όπως όμως και στην ελεύθερη οικονομία, μόνο εξυγίανση και λιτότητα δεν αρκούν. Χρειάζεται πολιτική ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Και λέμε ότι τα βήματα έχουν ξεκινήσει. Και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση τους Έλληνες σε αυτόν τον δρόμο» ανέφερε.


Tι λένε τα γερμανικά μέσα για τη συνάντηση

Για «σεβασμό του κ. Ζεεχόφερ απέναντι στις προσπάθειες για λιτότητα στην Ελλάδα» κάνει λόγο στον τίτλο το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ενώ το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ούτε ίχνος κριτικής. Σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Σαμαρά, δείχνει ο αρχηγός του CSU την συμφιλιωτική του πλευρά». Όπως επισημαίνεται, ο κ. Ζεεχόφερ είχε πριν από την συνάντηση τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, για να δήλωσει κατόπιν ότι «η συνάντηση πραγματοποιείται σε πλήρη εναρμόνιση επί της ουσίας» και να τονίσει: «Οι Χριστιανοκοινωνιστές λένε ναι στην αλληλεγγύη, όταν υπάρχει αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά».

Σο περιοδικό Focus-Online, με τίτλο «Ζεεχόφερ και Σαμαράς-ξαφνικά πολύ φίλοι» αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς έχει πλέον «έναν καινούργιο συνήγορο και μάλιστα τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας», ενώ τονίζει ότι «αντί για απειλές, ο Ζεεχόφερ επαινεί τα σχέδια της Αθήνας – μια νέα συνεργασία σχεδιάζεται». Σε άλλο σημείο το δημοσιεύματος, γίνεται λόγος ακόμη για «μεγάλο στραπάτσο των κόκκινων γραμμών», εννοώντας τις «κόκκινες γραμμές» που συνήθιζε να αναφέρει ο Βαυαρός πρωθυπουργός κάθε φορά που μιλούσε για την βοήθεια προς την Ελλάδα.

Εξαιρετική χαρακτηρίζει την ατμόσφαιρα της συνάντησης η Βαυαρική Ραδιοφωνία και κάνει λόγο για «τέλος της πολεμικής», ενώ αναφέρεται σε δήλωση του κ. Σαμαρά κατά την άφιξή του στο Παλάτι του Πρίγκιπα Καρόλου: «Το χιόνι φέρνει τύχη. Για αυτό κι εγώ είμαι πολύ ευτυχής».

«Ζεεχόφερ και Σαμαράς πλέον στο ίδιο μήκος κύματος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Die Welt, η οποία κάνει λόγο για «συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας», ενώ αναφέρεται σε δηλώσεις του Βαυαρού πρωθυπουργού πριν από την συνάντηση: «Η τρόικα έχει επιβεβαιώσει ότι οι Έλληνες βρίσκονται με τις μεταρρυθμίσεις σε καλό δρόμο» και αυτή η κυβέρνηση «έχει δείξει ότι έχει την βούληση όχι μόνο να συζητά, αλλά και να κάνει πράξεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024