Η πίεση προς την Ελλάδα για αλλαγές πρέπει να διατηρηθεί, λέει ο Σόιμπλε
«Πρέπει να προχωρούμε προσεκτικά», στην περίπτωση της Ελλάδας, λέει σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και προσθέτει ότι η μελλοντική εξέλιξη δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, ενώ, όπως λέει, πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στην χώρα για ευρείες αλλαγές. «Γι' αυτό αποδεσμεύουμε την βοήθεια μόνο χέρι με χέρι», τονίζει ο κ. Σόιμπλε, που δηλώνει ...αδυναμία να υπολογίσει το κόστος της βοήθειας προς την Ελλάδα για τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Η πίεση προς την Ελλάδα για ευρείες αλλαγές πρέπει να διατηρηθεί, λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
«Τα πλεονεκτήματά μας από την Νομισματική Ένωση είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι μας κοστίζουν όες οι βοήθειες», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπεραμύνεται των αποφάσεων της γερμανικής Βουλής για βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «κάνουμε καλά που στηρίζουμε την Νομισματική Ένωση», αν και παραδέχεται ότι δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να υπολογίσει πόσο θα στοιχίσει τελικά αυτή η βοήθεια στον Γερμανό φορολογούμενο.
Στην περίπτωση της Ελλάδας «πρέπει να προχωρούμε προσεκτικά», σημειώνει και προσθέτει ότι η μελλοντική εξέλιξη δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, ενώ, όπως λέει, πρέπει η πίεση στην Ελλάδα για ευρείες αλλαγές να διατηρηθεί.
«Γι’ αυτό αποδεσμεύουμε την βοήθεια μόνο χέρι με χέρι», διευκρινίζει.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ότι μόνο από την παραίτηση από έσοδα τόκων από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κρατική αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, θα έχει η Γερμανία κάθε χρόνο λιγότερα έσοδα ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ.
«Είχαμε ως τώρα έσοδα από τόκους από την Ελλάδα. Και θα είχαμε κέρδη από την ΕΚΤ από το παλιότερο πρόγραμμα της Τράπεζας για την αγορά -και ελληνικών- ομολόγων», τονίζει και προσθέτει ότι αυτά τα κέρδη, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΚΤ, θα είναι ως το 2035 συνολικά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, παραιτούμενη από το μερίδιό της επί αυτών των κερδών, θα χάσει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια.
Το συνολικό κόστος για την βοήθεια είναι ωστόσο ακόμη ασαφές, ομολογεί.
«Πόσο θα κοστίσει αυτό συνολικά, δεν μπορώ ακόμη να αξιολογήσω οριστικά», δηλώνει, αλλά αναφέρει ότι «τα πλεονεκτήματα τα οποία έχουμε από την Νομισματική Ένωση είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι μας κοστίζουν όλες οι βοήθειες και για αυτό κάνουμε καλά που στηρίζουμε αυτή τη Νομισματική Ένωση, ως τώρα με αρκετή επιτυχία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΠΟΥ: Διπλάσια τα κρούσματα καρκίνου ως το 2050 – Ισχυρές ανισότητες
- Συνταγή: Φρουτοσαλάτα με μοτσαρέλα
- Τέξας: Πράκτορας της ICE πυροβόλησε και σκότωσε οδηγό στο Χιούστον
- Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές βροχές και μελτέμια στο Αιγαίο – Έως 36 βαθμούς η θερμοκρασία
- Βάλε τις πιπεριές στη διατροφή σου, κάνει καλό
- ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ: Ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις – Νέα ευκαιρία για περίπου 1,5 εκατ. οφειλέτες
- «Απογειώνονται» οι καθυστερήσεις στις πτήσεις
- Νησιά και λειψυδρία – Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442