Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Μόρσι και πάλι έξω από το προεδρικό μέγαρο

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Μόρσι και πάλι έξω από το προεδρικό μέγαρο

Διαδηλωτές έσπασαν το οδόφραγμα που είχε στηθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και ορισμένοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε άρματα μάχης, στα οποία ύψωσαν σημαίες. Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για εθνικό διάλογο, η αντιπολίτευση ζητά να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου για την έγκριση του νέου και αμφιλεγόμενου Συντάγματος πριν συνομιλήσει με τον πρόεδρο.

Διαδηλωτές έσπασαν το οδόφραγμα που είχε στηθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και ορισμένοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε άρματα μάχης, στα οποία ύψωσαν σημαίες. Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για εθνικό διάλογο, η αντιπολίτευση ζητά να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου για την έγκριση του νέου και αμφιλεγόμενου Συντάγματος πριν συνομιλήσει με τον πρόεδρο. Κατευναστική πρόταση για υπό όρους αναβολή του δημοψηφίσματος από τον αντιπρόεδρο Μέκι.

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές είχαν εγκλωβιστεί πίσω από τα συρματοπλέγματα που προστάτευαν το προεδρικό μέγαρο. Από την Πέμπτη το κτίριο φυλάσσεται και από άρματα μάχης, μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στις οποίες επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι διαδηλωτές έκοψαν τα σύρματα και εκατοντάδες από αυτούς έφτασαν μέχρι τον εξωτερικό τοίχο του προεδρικού μεγάρου φωνάζοντας συνθήματα για την πτώση του προέδρου, τα ίδια που φώναζαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια για τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Ορισμένοι φιλούσαν τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, φωνάζοντας ρυθμικά, «Ειρηνικά, ειρηνικά».

Στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική είσοδο για να αποτρέψουν τους συγκεντρωμένους να διεισδύσουν μέσα στο κτίριο.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια κηδείας ενός από τους νεκρούς των ταραχών της Τετάρτης, χιλιάδες ισλαμιστές, υποστηρικτές του προέδρου, ορκίστηκαν εκδίκηση ενώ κατέβηκαν και σε πορεία. «Η Αίγυπτος είναι ισλαμική, δεν θα γίνει κοσμική, δεν θα γίνει φιλελεύθερη», φώναζαν.

Κενό γράμμα ο διάλογος

Παρά την προσπάθεια του προέδρου να βάλει τις βάσεις για διάλογο και να γεφυρώσει το πολιτικό χάσμα που άνοιξε μετά την απόφασή του να παραχωρήσει στον εαυτό του υπερεξουσίες εκτός δικαστικού ελέγχου και να προχωρήσει κάπως εσπευσμένα σε δημοψήφισμα, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να στηρίζει την πρωτοβουλία του διαλόγου.

Σε διάγγελμά του αργά την Πέμπτη ο Μόρσι κάλεσε όλη την αντιπολίτευση σε εθνικό διάλογο για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα αλλά δεν υπαναχώρησε από τις αποφάσεις που έλαβε ούτε σχετικά με την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα.

Απαντώντας άμεσα στον πρόεδρο, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, επιμένει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος και δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο. Έκκληση να απόσχουν από το διάλογο έκανε στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι: «Δεν θέλουμε διάλογο βασισμένο στην πίεση και τετελεσμένα».

Επεμβαίνοντας, ο αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι που πρώτος (αν και ανεπίσημα) έθεσε ζήτημα εθνικού διαλόγου, επισήμανε στο AFP ότι ο Μόρσι «θα μπορούσε να συμφωνήσει να αναβάλει το δημοψήφισμα» για το σχέδιο του Συντάγματος, αν λάβει τη διαβεβαίωση ότι η καθυστέρηση δεν θα καταστήσει το κείμενο του χωρίς ισχύ και εγκυρότητα.

Εξήγησε ότι ο Μόρσι είναι έτοιμος να εξετάσει την αναβολή του δημοψηφίσματος εάν η αντιπολίτευση εγγυηθεί ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διαβούλευση που θα γίνει για τους λόγους για τους οποίους η ψηφοφορία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το νόμο, δύο εβδομάδες μετά την υποβολή του κειμένου του Συντάγματος στον αρχηγό του κράτους.

* Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εκλογική επιτροπή μετέθεσε την έναρξη της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα για τους Αιγυπτίους που ζουν στο εξωτερικό από το Σάββατο στην επόμενη Τετάρτη. Η επιτροπή δεν ανέφερε αν αυτό θα επηρεάσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024