Έδιωξε ο στρατός τους διαδηλωτές από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο
Τους διαδηλωτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονταν συγκεντρωμένα μπροστά στο προεδρικό μέγαρο έδιωξε ο στρατός της Αιγύπτου, στήνοντας, μάλιστα, οδοφράγματα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, που άφησαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους νεκρούς και 644 τραυματίες.
Τους διαδηλωτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονταν συγκεντρωμένα μπροστά στο προεδρικό μέγαρο έδιωξε ο στρατός της Αιγύπτου, στήνοντας, μάλιστα, οδοφράγματα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, που άφησαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους νεκρούς και 644 τραυματίες.
Ο στρατός είχε δώσει διορία στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την περιοχή μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).
Οι υποστηρικτές του Μ.Μόρσι αποχώρησαν, καθώς και οι περισσότεροι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές -αν και ορισμένοι παρέμειναν στην περιοχή, αλλά σε απόσταση εξαιτίας των οδοφραγμάτων με συρματοπλέγματα που τοποθέτησε ο στρατός.
Η αντιπολίτευση προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα πραγματοποιήσει και νέες διαμαρτυρίες έξω από το προεδρικό μέγαρο.
«Σχεδιάζουμε πορείες αργότερα μέσα στην ημέρα, πιθανότατα ξεκινώντας από την πλατεία Ταχρίρ, παραβλέποντας την απόφαση της Δημοκρατικής Φρουράς. Είχαμε πολλούς τραυματίες χθες το βράδυ, δεν θα αφήσουμε το αίμα τους να πάει χαμένο» δήλωσε αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας.
Ωστόσο, ο στρατός δηλώνει ότι στόχος δεν είναι να καταστείλει τους διαδηλωτές, αλλά να εμποδίσουν υποστηρικτές και επικριτές του Μόρσι να συγκρουστούν μεταξύ τους.
Τουλάχιστον πέντε άτομα σύμφωνα με το BBC (επτά σύμφωνα με το Associated Press) έχασαν τη ζωή τους στις οδομαχίες μεταξύ φιλοπροεδρικών και αντιπροεδρικών στην Αίγυπτο, ενώ εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν.
Εν τω μεταξύ, το ισλαμικό ιστορικό κέντρο Αλ Αζάρ κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να «παγώσει» το διάταγμα, με το οποίο προσφέρει στον εαυτό του υπερεξουσίες.
Το Αλ Αζάρ ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει διάλογος άνευ όρων μεταξύ του προέδρου και της αντιπολίτευσης.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο λέει ότι η κίνηση αυτή από το ιστορικό κέντρο -ένα από τα πιο σεβαστά κέντρα του σουνιτικού Ισλάμ- ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις στον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα αργότερα την Πέμπτη.
Η Ύπατη Αρμοστής στον ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου πρέπει να προστατεύει τους ειρηνικούς διαδηλωτές και να διώκει όποιον υποκινεί τη βία, ακόμα και αν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα.
«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και έχουν το δικαίωμα να μην σκοτώνονται ή να μην τραυματίζονται για να το κάνουν αυτό. Η τρέχουσα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία μέσα από παρόμοιες διαμαρτυρίες και έτσι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ανάγκη να προστατεύει το δικαίωμα των διαδηλωτών στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνέλευσης» είπε η Ν.Πιλάι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442