Κίνδυνος άσθματος για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Το άσθμα είναι συχνότερο στα παιδιά που γεννιούνται μετά από κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σε σχέση με τα παιδιά που συλλαμβάνονται και γεννιούνται φυσιολογικά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Έσεξ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαρία Κουίγκλι και τη Δρ Κλερ Κάρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 13.000 παιδιών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε ηλικία πέντε ετών, όσα παιδιά είχαν γεννηθεί από γονείς με προβλήματα γονιμότητας (που είτε είχαν καταφύγει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είτε είχε καθυστερήσει αρκετά η επίτευξη της κύησης), είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος (39%) και γενικότερων αναπνευστικών δυσκολιών (27%), με συνέπεια να έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (90%) να καταφύγουν σε αντι-ασθματική θεραπεία.
Το 24% των παιδιών που είχαν γεννηθεί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εμφάνιζαν άσθμα στα πέντε τους χρόνια, έναντι ποσοστού 15% για τα παιδιά, των οποίων οι γονείς δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Αυξημένη ήταν η πιθανότητα άσθματος και στα επτά χρόνια, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Πάντως οι ερευνητές εξηγούν ότι οι γονείς που απέκτησαν παιδί μετά από θεραπεία υπογονιμότητας, δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς, αν και η συσχέτιση είναι σαφής, δεν έχει αποδειχτεί ακόμα ότι όντως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι η αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος.
Συνεπώς, πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να βρεθεί η αιτία και ο συγκεκριμένος βιολογικός μηχανισμός που εμπλέκεται. Σε κάθε περίπτωση, το άσθμα στην εποχή μας είναι πλέον διαχειρίσιμο και δεν εμποδίζει τα παιδιά να ζουν μια κανονική και δραστήρια ζωή.
Μεταξύ των πιθανών εξηγήσεων για τη σχέση υπογονιμότητας – άσθματος περιλαμβάνεται η επίδραση της σχετικής θεραπείας στους γονείς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστοί.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους για να δουν σε ποιό βαθμό η αυξημένη πιθανότητα άσθματος συνεχίζεται και μέχρι την ηλικία των 11 ετών, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα παιδιών.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έντι Μέρφι: Συγκίνηση και αποθέωση σε μια βραδιά-ορόσημο για την καριέρα του
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δεν καταφέρνει να σκοράρει σε τετ α τετ ο Ελ Κααμπί (vid)
- Φωτιά στη Σκιάθο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο πευκοδάσος
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σπουδαία απόκρουση του Τζολάκη σε σουτ του Ταμπόρδα (vid)
- Λέσβος: Σε τροχιά σύγκρουσης οι κτηνοτρόφοι στον Μεσότοπο – «Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας»
- Νίκολιτς: «Να απολαύσουμε τη στιγμή, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα»
- «Έχετε κράτηση;»: Ο παραλογισμός που μας έκανε να νοσταλγούμε τα παλιά στέκια
- Δεν του… πάει ο Απρίλης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)































![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442