Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΔΣ της ΕΚΤ το ενδεχόμενο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών

Στο ΔΣ της ΕΚΤ το ενδεχόμενο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη, αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο της μετακύλισης (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους. Το όφελος για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14 και 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη, αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο της μετακύλισης (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με έγγραφο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, η μετάθεση της λήξης των ομολόγων θα απάλλασσε την Ελλάδα από την ανάγκη πληρωμής ενός ποσού 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14 και ενός επιπλέον ποσού 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16.

Πηγή της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερωτήματα του Reuters, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί «σίγουρα» στο αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο.

Μολονότι εξαρτάται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποφασίσουν αν θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με νέους τίτλους κατά τον χρόνο της λήξης τους, το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει πιθανότατα μία κοινή γραμμή αύριο, δήλωσε η ίδια πηγή.

Η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να προσέξει το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει για το θέμα αυτό, ώστε να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες χρηματοδοτούν άμεσα τις χώρες, κάτι που απαγορεύει η νομοθεσία της ΕΕ.

Η συμβολή της ΕΚΤ στη βοήθεια της Ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να είναι από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασής της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα δοθούν στις χώρες τους μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το ελληνικό χρέος κατά 11 δισ. ευρώ.

Μόνο λίγοι από τους 71 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Reuters, αναμένουν να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια της την Πέμπτη, ενώ ήταν διχασμένοι στις εκτιμήσεις τους όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στις αρχές του 2013.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις πρώτες οικονομικές προβλέψεις της για το 2014 και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τράπεζα θα υποβαθμίσει τις προοπτικές για το 2013, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση που έκανε το Νοέμβριο η Κομισιόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024