Για επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του Τζούλιαν Ασαντζ, ο οποίος από τον περασμένο Ιούνιο έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κάνει λόγο και ο πρόεδρος της χώρας της Ν.Αμερικής Ραφαέλ Κορέα.

Ο Κορέα, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα για τη σύνοδο της Ένωσης Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), υπενθύμισε ότι η υπόθεση χορήγησης ασύλου στον Ασάνζ βρίσκεται στα χέρια της Βρετανίας, της Σουηδίας και των ευρωπαϊκών δικαστικών οργάνων, στα οποία έχει προσφύγει ο συνήγορος του Ασάνζ Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

«Το θέμα είναι πως η σωματική και ψυχική του υγεία επιδεινώνεται όταν παραμένει κλεισμένος σε έναν περιορισμένο χώρο» πρόσθεσε ο Κορέα. «Η κατάσταση αυτή θα προκαλούσε επιπλοκές στην υγεία οποιουδήποτε ανθρώπου» κατέληξε.

Ο Ασαντζ καταζητείται από τη Σουηδία για μια διπλή υπόθεση σεξουαλικής βίας και βιασμού, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Στοκχόλμη, πριν από 1,5 χρόνο. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις εναντίον του κατηγορίες.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε δικαστήριο του Λονδίνου είχε εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας για έκδοσή του, οι δικηγόροι του ιδρυτή των Wikileaks έχουν ξεκινήσει έναν νομικό μαραθώνιο να πετύχουν την αναβολή της έκδοσης με το σκεπτικό ότι ο Ασαντζ δεν θα έχει μία δίκαιη δίκη στη Σουηδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό