Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με απόσυρση από τη Συνθήκη Μη Διασποράς Πυρηνικών αν δεχτεί επίθεση απειλεί το Ιράν

Με απόσυρση από τη Συνθήκη Μη Διασποράς Πυρηνικών αν δεχτεί επίθεση απειλεί το Ιράν

Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα να αποσυρθεί από τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT) και να αρνηθεί να επιτρέψει σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος.

Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα να αποσυρθεί από τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT), δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος.

Στην περίπτωση επίθεσης, «υπάρχει μια πιθανότητα το (ιρανικό) Κοινοβούλιο να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις της υπηρεσίας [ενν. της ΙΑΕΑ] ή ακόμη στο χειρότερο σενάριο να αποσυρθεί από την NPT», αναφέρει σε ανακοίνωσή του στα αγγλικά προς το 35μελές διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο εκπρόσωπος του Ιράν, Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι αν το Ιράν αρνηθεί την επιθεώρηση από την ΙΑΕΑ μπορεί να μεταφέρει τους φυγοκεντριστές του σε περισσότερο ασφαλή τοποθεσία.

Το Ισραήλ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Ιράν, το οποίο κατηγορεί ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Από την πλευρά του, το Ιράν αρνείται την κατηγορία, αναφέρει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και αντιτάσσει ότι το φερόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ είναι απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την NPT αλλά δηλώνει ότι θα το πράξει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνθήκης ειρήνης με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, όταν φυσικά υπογραφεί.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισε ομόφωνα (με 94 υπέρ) νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, και ειδικότερα κατά του ενεργειακού, κατασκευαστικού, ναυτιλιακού και ναυπηγικού τομέα.

Οι κυρώσεις εντάσσονται σε μία εκστρατεία σταδιακής κλιμάκωσης της πίεσης από την πλευρά των ΗΠΑ προς το Ιράν, αν και επισήμως η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο της διπλωματικής λύσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024