Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κώδωνα κινδύνου για τη μετάδοση του AIDS στην Ελλάδα κρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Κώδωνα κινδύνου για τη μετάδοση του AIDS στην Ελλάδα κρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Για τον κίνδυνο η μετάδοση του AIDS στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την κρίση, να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC). Όπως ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι, οι μολύνσεις από τον ιό HIV μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

Για τον κίνδυνο η μετάδοση του AIDS στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την κρίση, να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC).

Όπως ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι, οι μολύνσεις από τον ιό HIV μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

Ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με Έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε όλους.

«Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου» δήλωσε προς στο Reuters, με αφορμή την έκθεση του ECDC για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοίκους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ώς το 2010 υπήρχαν μόνο 10 ώς 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV ετησίως μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.

Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα -ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ώς τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όμως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως και κοστίζουν 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο.

«Αν δεν επιτευχθεί μια αναβάθμιση (στην πρόληψη και τον έλεγχο), είναι πιθανό η μετάδοση του HIV μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά με ένεση στην Αθήνα να συνεχιστεί και ακόμη και να επιταχυνθεί» προειδοποίησε οΜαρκ Σπρένγκερ.

«Το κόστος της πρόληψης είναι σημαντικά μικρότερο απ’ αυτό της θεραπείας όσων μολύνονται» πρόσθεσε.

Το ECDC ανακοίνωσε πως δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κρίση του χρέους της Ελλάδας έχει συμβάλλει στη διάδοση του HIV.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024