Ανεξάρτητο όργανο για τον έλεγχο του βρετανικού Τύπου πρότεινε η επιτροπή Λέβισον
Η επιτροπή Λέβισον, η οποία συστάθηκε στη Βρετανία μετά το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που ξέσπασε το 2011, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου, αυτορυθμιζόμενου οργάνου που θα ελέγχει τον Τύπο. Η επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι η ανεξάρτητη ρύθμιση του Τύπου θα πρέπει να γίνει εντός ενός νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Η επιτροπή Λέβισον, η οποία συστάθηκε στη Βρετανία μετά το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που ξέσπασε το 2011, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου, αυτορυθμιζόμενου οργάνου που θα ελέγχει τον Τύπο. Η επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι η ανεξάρτητη ρύθμιση του Τύπου θα πρέπει να γίνει εντός ενός νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Αυτό που προτείνεται εδώ είναι η ανεξάρτητη ρύθμιση του Τύπου, που θα οργανώνεται από τον Τύπο, όμως θα περιλαμβάνεται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διατηρείται η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητά του» δήλωσε ο δικαστής Μπράιαν Λέβισον, που προΐσταται της επιτροπής.
Ο δικαστής Λέβισον επεσήμανε ότι πρόθεσή του δεν είναι να τερματίσει τρεις αιώνες ελευθερίας του Τύπου.
Καταδίκασε, ωστόσο, την κάποιες φορές «σκανδαλώδη» συμπεριφορά του Τύπου, λέγοντας ότι «προκάλεσε χάος στις ζωές αθώων ανθρώπων».
«Ήταν πάρα πολλές οι φορές που κάποια όργανα του Τύπου, αναζητώντας ένα καλό θέμα, έδρασαν σαν να μην υπήρχε ο κώδικας δεοντολογίας των μέσων ενημέρωσης» υπογράμμισε ο δικαστής, ο οποίος εκτίμησε ότι πολιτικοί από όλα τα κόμματα έχουν αναπτύξει «πολύ στενές σχέσεις με τον Τύπο, γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον του κοινού».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι στηρίζει το πόρισμα της επιτροπής, τόνισε, πάντως, ότι διαφωνεί με τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για οποιαδήποτε νομοθεσία έχει τη δυνατότητα να καταπατά το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου» τόνισε.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει το πόρισμα της επιτροπής στο σύνολό του.
Η επιτροπή Λέβισον συστάθηκε το καλοκαίρι του 2011 από τον Βρετανό πρωθυπουργό, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο εμπλεκόταν η εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World, την οποία ο ιδιοκτήτης της, μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ έκλεισε υπό το βάρος του σκανδάλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μικρά αεροσκάφη και drones προκάλεσαν την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Ιράν
- Η προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές τσουρουφλίζει το Μαξίμου
- Συνταγή: Ρολό κοτόπουλο με αυγό
- Η θρησκεία ως εργαλείο πολέμου – Πώς το MAGA κίνημα συγχωνεύει τον χριστιανισμό με τη βία
- Μη ρεαλιστικό να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα από συνομιλίες λέει το Ιράν ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα «πιέσουν»
- Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Alpha Bank: Με νέα στασιμότητα απειλεί την Γερμανία ο πόλεμος στο Ιράν
- Απλά tips για να αποφύγεις τις βραδινές λιγούρες (μετά τα 50)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442