Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νόμιμη η άρνηση της ΕΚΤ για τη δημοσίευση εγγράφων για Ελλάδα, λέει το Ευρωδικαστήριο

Νόμιμη η άρνηση της ΕΚΤ για τη δημοσίευση εγγράφων για Ελλάδα, λέει το Ευρωδικαστήριο

Νόμιμη ήταν η άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημοσιεύσει έγγραφα σχετικά με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η δημοσιοποίησή τους θα έθιγε την προστασία του δημοσίου συμφέροντος της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης και της Ελλάδας», σύμφωνα με το δικαστήριο. Τη σχετική προσφυγή είχε κάνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News, το οποίο μπορεί ακόμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός δύο μηνών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Νόμιμη ήταν η άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημοσιεύσει έγγραφα σχετικά με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η δημοσιοποίησή τους θα έθιγε την προστασία του δημοσίου συμφέροντος της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης και της Ελλάδας», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Τη σχετική προσφυγή είχε κάνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News, το οποίο μπορεί ακόμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός δύο μηνών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η έφεση μπορεί να ασκηθεί όμως όχι επί της ουσίας, αλλά επί της νομιμότητας της απόφασης.

Το Bloomberg είχε ζητήσει τον Αύγουστο του 2010 από την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει δύο έγγραφα με τίτλο: «Η επίπτωση των εκτός αγοράς συναλλαγών επί του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους. Η περίπτωση της Ελλάδας» και «Η συναλλαγή Titlos και το ενδεχόμενο υπάρξεως παρεμφερών συναλλαγών επηρεαζουσών τα επίπεδα του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη».

Η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, επικαλούμενη μεταξύ άλλων λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος αναφορικά με την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Οι δικαστές έκριναν ότι η ΕΚΤ δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει το πρώτο έγγραφο, καθώς τα στοιχεία που περιέχει είναι παλαιά και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τη δημόσια γνώμη και τις αγορές.

«Σε ένα πολύ ευάλωτο περιβάλλον αγοράς, η σχετική δημοσιοποίηση θα έθιγε την εύρυθμη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ως εκ τούτου, η δημοσιοποίηση περιλαμβανομένων στο ανωτέρω έγγραφο πληροφοριών θα προσέβαλε τη δημόσια εμπιστοσύνη αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης και της Ελλάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το περιεχόμενο του δεύτερου εγγράφου συνδέεται στενά με το πρώτο και η ΕΚΤ ορθώς εκτίμησε ότι η δημοσιοποίησή του επίσης «έθιγε την οικονομική πολιτική της Ένωσης και της Ελλάδας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024