Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ανησυχία στην Κύπρο για τη δανειακή σύμβαση

Ανησυχία εκφράζεται στην Κύπρο παρά την «κατ' αρχήν» συμφωνία της Κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για τη σύναψη δανειακής σύμβασης και τη συνομολόγηση συναφούς Μνημονίου.

 

Ανησυχία εκφράζεται στην Κύπρο παρά την «κατ’ αρχήν» συμφωνία της Κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για τη σύναψη δανειακής σύμβασης και τη συνομολόγηση συναφούς Μνημονίου.

Η Κύπρος φαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσει ενστάσεις για την εξασφάλιση του δανείου από χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ολλανδία και άλλες. Η όποια δε εκταμίευση δόσης δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου.

Η διαπίστωση αυτή έχει θορυβήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

Από σήμερα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα των συνδικαλιστικών αντιδράσεων, αφού τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών θα καθορίσουν τους τρόπους αντίδρασής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το δάνειο θα έχει διάρκεια 30 ετών, με την αποπληρωμή να αρχίζει δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου και με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 3%.

Εκτιμάται ότι το 2016, η Κύπρος θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4%, αρκετό για να καλύψει τους τόκους του δανείου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πριν από το τέλος του 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει οικονομικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε περίπτωση που δεν θα είναι βιώσιμο, η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, προσανατολίζεται να συζητήσει θέμα ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Γάλακτος, του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, των Κυπριακών Αερογραμμών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024