Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
Κίνδυνος έκρηξης στο ηφαίστειο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Κίνδυνος έκρηξης στο ηφαίστειο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Το ηφαίστειο μέσα στο οποίο καταστράφηκε το μαγικό δαχτυλίδι στην τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» είναι έτοιμο να εκραγεί, προειδοποιούν οι γεωλόγοι στη Νέα Ζηλανδία. Το Όρος Ρουαπέχου, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας, με ύψος 2.792 μέτρα, εμφανιζόταν ως το «Βουνό του Χαμού» στην κινηματογραφική μεταφορά του έπους του Τόλκιν.

Το ηφαίστειο μέσα στο οποίο καταστράφηκε το μαγικό δαχτυλίδι στην τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» είναι έτοιμο να εκραγεί, προειδοποιούν οι γεωλόγοι στη Νέα Ζηλανδία.

Το Όρος Ρουαπέχου, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας, με ύψος 2.792 μέτρα, εμφανιζόταν ως το «Βουνό του Χαμού» στην κινηματογραφική μεταφορά του έπους του Τόλκιν.

H υπηρεσία GNS Science που παρακολουθεί το ηφαίστειο προειδοποιεί τώρα ότι η θερμοκρασία της λίμνης που καταλαμβάνει τον κρατήρα έχει ανέβει στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ λίγες εκατοντάδες μέτρα βαθύτερα έχει εκτιναχθεί στους 800 βαθμούς. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι έχει φράξει κάποιος ηφαιστειακός πόρος μέσα στο βουνό και η πίεση αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η τελευταία φορά που εξερράγη το Ρουαπέχου ήταν το 2007. Τα ηφαιστειακά υλικά έλιωσαν τότε τους παγετώνες κοντά στον κρατήρα και προκάλεσαν τελικά λαχάρ -ένα ποτάμι λάσπης και ηφαιστειακών υλικών που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.


To ίχνος του λαχάρ από την έκρηξη του 2007 διακρίνεται δίπλα στην ηφαιστειακή λίμνη στην κορυφή του Ρουαπέχου

Το λαχάρ του 2007 δεν προκάλεσε θανάτους όπως είχε συμβεί το 1953, όταν η λάσπη παρέσυρε μια σιδηροδρομική γέφυρα και προκάλεσε τον εκτροχιασμού ενός τρένου, σκοτώνοντας 151 άτομα.

Η Νέα Ζηλανδία είναι ιδιαίτερα σεισμογόνος χώρα, δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς -μια σειρά από ηφαίστεια που βρίσκονται στα όρια μεγάλων τεκτονικών πλακών και περιβάλλουν τη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τον περασμένο Αύγουστο εξερράγη το γειτονικό ηφαίστειο Τονγκαρίρο, του οποίου η τέφρα εκτινάχθηκε σε ύψος έξι χιλιομέτρων.

Το Ρουαπέχου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 143 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας Ουέλινγκτον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023