Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο των Ισραηλινών το αρχηγείο της Χαμάς στη Γάζα

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών το αρχηγείο της Χαμάς στη Γάζα

Το αρχηγείο της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα επλήγη από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ισλαμιστικής οργάνωσης υπό τον έλεγχό της οποίας βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, συνεχίζονται όμως και οι επιθέσεις προς το Ισραήλ: ρουκέτα το απόγευμα κατά του Τελ Αβίβ. Στη Γάζα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, μεταφέροντας το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία.

Το αρχηγείο της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα επλήγη από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ισλαμιστικής οργάνωσης υπό τον έλεγχό της οποίας βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το κτίριο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι έχει σχεδόν καταστραφεί. Το αρχηγείο της Χαμάς είχε επισκεφθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χισάμ Καντίλ.

«Το αρχηγείο της κυβέρνησης αποτέλεσε στόχο τεσσάρων αεροπορικών επιδρομών και η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι παραμένει στις θέσεις της και στέκεται στο πλευρό του λαού» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Αργά το απόγευμα ρουκέτα εκτοξεύτηκε κατά του Τελ Αβίβ αλλά εντοπίστηκε και καταστράφηκε από το σύστημα προστασίας Iron Dome το οποίο είχε τοποθετεί κοντά στην πόλη νωρίτερα το Σάββατο. Δεν καταγράφηκαν ζημιές ή θύματα από την επίθεση.

Από την Τετάρτη 41 Παλαιστίνιοι (από τους οποίους οκτώ ήταν παιδιά και μία έγκυος) και τρεις Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την Παρασκευή η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτα με στόχο την Ιερουσαλήμ, η οποία έπεσε σε ακατοίκητη περιοχή, πέντε χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης που μια ρουκέτα που εκτοξεύεται από τη Γάζα πέφτει σε κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι μέσα σε έξι ώρες έπληξε 85 νέες θέσεις.

Την Παρασκευή το Ισραήλ, ενισχυμένο μετά την υποστήριξη των ΗΠΑ, αποφάσισε την κινητοποίηση μέχρι και 75.000 εφέδρων για το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Γάζας, μετά και τη ρίψη ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος.

Το Ισραήλ απέκλεισε όλους τους κεντρικούς δρόμους γύρω από τη Γάζα, όπου συγκεντρώνονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μπουλντόζες.{{{ map }}}

Oι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, ζητώντας να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα «επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ και εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα.

Από την έδρα του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας, Μπαν Γκι-μουν θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, σε μια προσπάθεια να πείσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί «εντός δύο ή τριών ημερών».

Το Πακιστάν καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα και διαβεβαίωσε τον παλαιστινιακό λαό για την υποστήριξή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντεσαλέμ έφθασε το Σάββατο στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, στη μεθόριο με την Αίγυπτο, πραγματοποιώντας επίσκεψη αλληλεγγύης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια και του εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ενώ κατήγγειλε «τη βάρβαρη επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας».

Ο Μαρζούκι ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την υιοθέτηση των απαραίτητων κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί με τη Χαμάς, βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό.

«Το Ισραήλ κάνει φασαρία διεθνώς για τους τρεις νεκρούς του […] Στην πραγματικότητα, είναι το Ισραήλ που παραβίασε την κατάπαυση του πυρός» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν από επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

«Αυτή είναι μια τακτική του Ισραήλ να δείχνει με το δάχτυλο τη Χαμάς και να επιτίθεται στη Γάζα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι θα θέσει το θέμα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι κατά τις συνομιλίες τους στο Κάιρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να ενεργήσουν γρήγορα για να επιτύχουν μια εκεχειρία στη Γάζα, διότι όπως είπε, «ο αριθμός των νεκρών, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αυξάνεται συνεχώς».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του από την Ιορδανία Νάσερ Τζιουντέχ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Λαβρόφ και Τζιουντέχ «κάλεσαν τα δύο μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δήλωσαν κατηγορηματικά ότι πρέπει να τεθεί αμέσως τέρμα στην ένοπλη σύγκρουση», κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αυτής που έγινε με πρωτοβουλία της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο σε «πράξεις αντιποίνων» κατά του Ισραήλ για να τεθεί τέλος στα «εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» στη Γάζα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024