Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 6,4 δισ. ευρώ έως το 2016
Πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να προσδιορίσει η Ελλάδα εντός του 2013 προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2015 και το 2016. Στην έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup, αναφέρεται πως η χώρα μας θα πρέπει να προσδιορίσει έως τον Μάρτιο δημοσιονομικά μέτρα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016. Τι προβλέπεται για το ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και τα φορολογικά έσοδα.
Πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να προσδιορίσει η Ελλάδα εντός του 2013 προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση για το 2015 και το 2016.
Στην έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας που συντάχθηκε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup αναφέρεται πως η χώρα μας θα πρέπει να προσδιορίσει έως τον Μάρτιο δημοσιονομικά μέτρα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016.
Σημειώνεται πως τα μέτρα της διετίας είναι περίπου κατά 20% αυξημένα σε σχέση με όσα προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατατέθηκε πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή.
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται και στη θέσπιση διορθωτικών μηχανισμών για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο δημοσιονομικών αποκλίσεων μέσω αυτόματων σταθεροποιητών.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρά σε αυτόματη μείωση των δαπανών για κάθε απόκλιση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων (επί δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο).
Στο ίδιο πλαίσιο αλλάζει και η λειτουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, ο οποίος πλέον θα λαμβάνει σε δόσεις από τον EFSF τα χρήματα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους και την ενίσχυση των τραπεζών και δεν θα καλύπτει λοιπές υποχρεώσεις της χώρας.
Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για ρήτρα αναγκαστικής εκχώρησης του 30% των φορολογικών ή λοιπών εσόδων για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έβγαλαν από το… σεντούκι 14.000 χρυσές λίρες
- Ο Λανουά δεν θέλει ξένους διαιτητές επειδή βλέπει ότι κλείνουν οι πόρτες
- Η Κίνα ξεκινά ξανά περιπολίες στις ακτές της Ταϊβάν, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις
- Καύσωνες: Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος – Ακραία υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να πλήττουν την Ελλάδα
- Ο Σαλάχ αποκάλυψε τι είπε στους συμπαίκτες του πριν από την πρόκριση της Αιγύπτου
- Η Τέιλορ Σουίφτ και ο Τράβις Κέλσι είναι επισήμως παντρεμένοι
- Νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε πρέπει να εκδοθούν – Η διαδικασία και το κόστος
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τους Αμερικάνους να προστατεύσουν τη χώρα από την «κομμουνιστική απειλή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442