Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μύδροι κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη στήριξη στον ηττημένο Ρόμνεϊ

Μύδροι κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη στήριξη στον ηττημένο Ρόμνεϊ

Σε θέση... άμυνας περιήλθε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επανεκλογή Ομπάμα και τις κατηγορίες που δέχθηκε στο εσωτερικό του Ισραήλ ότι έβλαψε τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ εξαιτίας της στήριξης στον ηττηθέντα Μιτ Ρόμνεϊ. «Υπάρχουν κάποιοι μεταξύ ημών που προσπαθούν να προκαλέσουν αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Δεν θα τη γλιτώσουν. Η συμμαχία μας είναι ακλόνητη» απάντησε ο Νετανιάχου, ο οποίος τους προσεχείς μήνες θα χρειαστεί ίσως περισσότερο από ποτέ την αμερικανική στήριξη με φόντο το Ιράν και την παλαιστινιακή εκστρατεία για αναβαθμισμένο καθεστώς στον ΟΗΕ.

Σε θέση… άμυνας περιήλθε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και το μπαράζ κατηγοριών που δέχθηκε στο εσωτερικό του Ισραήλ ότι έβλαψε τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της προτίμησης που εξέφρασε στον ηττηθέντα διεκδικητή της αμερικανικής προεδρίας Μιτ Ρόμνεϊ.

«Υπάρχουν κάποιοι μεταξύ ημών που προσπαθούν να προκαλέσουν αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να τη γλιτώσουν. Η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ είναι ακλόνητη» υποστήριξε ο Νετανιάχου απαντώντας στις επικρίσεις, και ενώ τους προσεχείς μήνες θα χρειαστεί ίσως περισσότερο από ποτέ την αμερικανική στήριξη μπροστά στο ανοιχτό μέτωπο με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την παλαιστινιακή εκστρατεία για αναβαθμισμένο καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη.

«Φαίνεται πως αυτή δεν είναι μία τόσο καλή ημέρα για τον Νετανιάχου» είχε σχολιάσει στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός βουλευτής Ελί Γισάι μετά την ανακοίνωση της νίκης Ομπάμα. Ένα πρώτο σχόλιο που αντικατοπτρίζει τη διαδεδομένη αντίληψη στο Ισραήλ ότι η κακή «χημεία μεταξύ των δύο (που είναι εξίσου αποτέλεσμα προσωπικού στυλ και ουσίας) μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ειδικά εφόσον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανεκλεγεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στην πρωθυπουργία του Ισραήλ στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Ιανουαρίου.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις Ομπάμα-Νετανιάχου είναι στην παρούσα φάση η διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα του Ιράν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προωθεί διπλωματική λύση υπό την πίεση κυρώσεων, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εκφράζει σκεπτικισμό για τις διπλωματικές απόπειρες και να απειλεί με προληπτικό χτύπημα.

Η δήλωση Νετανιάχου περί «ορισμένων που προσπαθούν να προκαλέσουν αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ) αποτελούσε έμμεση απάντηση στον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος είχε τονίσει την Τετάρτη από τη Νέα Υόρκη πως η προτίμηση του Νετανιάχου σε έναν από τους δύο διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας έχει βλάψει τις σχέσεις με τον πιο στενό σύμμαχο του Ισραήλ.

Η θερμή υποδοχή που είχε επιφυλάξει ο Νετανιάχου στον Μιτ Ρόμνεϊ κατά την επίσκεψη του προεδρικού υποψηφίου τον Ιούνιο είχε πυροδοτήσει πολλές επικρίσεις, που του προσήπταν ότι παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές, δείχνοντας σαφώς ποιόν θα προτιμούσε να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

«Μετά τα όσα έπραξε ο Νετανιάχου τους περασμένους μήνες, το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν ο πρωθυπουργός μας έχει κάποιον φίλο στον Λευκό Οίκο, ή όχι» φέρεται να έχει δηλώσει ο Ολμέρτ στους επικεφαλής των εβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη.

Η απάντηση ήλθε την Πέμπτη διά στόματος του ίδιου του Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε πως «έχουμε μία στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στην ασφάλεια, όπου η συνεργασία μας είναι βαθιά, ευρεία και σταθερή».

Σε πολλές περιστάσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις αμερικανικές εκλογές, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να προωθήσει τα ισραηλινά συμφέροντα.

Προς βοήθεια του Νετανιάχου προσέτρεξε και ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς, ένας από τους κύριους πολιτικούς υποστηρικτές του πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε στην ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία πως οι κατηγορίες του Ολμέρτ είναι «παράλογες».

Δεν είναι λίγα όμως τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ που πιστεύουν πως ο Ομπάμα θα «ανταποδώσει» στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Νταν Σάπιρο χαρακτήρισε αυτά τα σενάρια «γελοία». «Όποιος γνωρίζει τον πρόεδρο γνωρίζει καλά πως δεν σκέπτεται έτσι», δήλωσε ο Σάπιρο σε δημόσια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024