Η «Κουβανή» εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε συνεχίζει την πολιτική παράδοση στη Χιλή
Η Μάγια Φερνάντες είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή της Χιλής και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης Νιουνιόα, έστω και με μικρή διαφορά. Τον παππού της δεν τον θυμάται γιατί το 1973, όταν ο Πινοτσέτ τον ανέτρεψε, ήταν βρέφος. «Στην κοινωνία το όραμά του είναι ζωντανό. Όχι όμως και στα κόμματα» λέει. Μεγάλωσε στην Κούβα για την οποία σήμερα εκτιμά ότι «χρειάζεται μια αλλαγή».
Η Μάγια Φερνάντες είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή της Χιλής και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης Νιουνιόα, έστω και με μικρή διαφορά. Τον παππού της δεν τον θυμάται γιατί το 1973, όταν ο Πινοτσέτ τον ανέτρεψε, ήταν βρέφος.
«Στην κοινωνία σήμερα το όραμά του είναι ζωντανό. Το είδαμε και το βλέπουμε στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι νέοι θαυμάζουν την αφοσίωση που είχε στον λαό. Εκεί είναι πάντα παρών, όχι όμως και στα κόμματα» λέει στον απεσταλμένο της El Pais.
Και στην ερώτηση αν εξίσου ζωντανός στην κοινωνία είναι και ο δικτάτορας Πινοτσέτ, η 43χρονη απαντά: «Ίσως και να είναι, αλλά στη δική του περίπτωση όλο αυτό είναι κρυμμένο».
Η ίδια μεγάλωσε στην Κούβα μαζί με τον αδελφό της. «Ήμασταν τα παιδιά της γειτονιάς όπως όλα. Ποτέ δεν μας βάρυνε το επίθετο» σημειώνει.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τη σύγχρονη Κούβα, απαντά: «Πρέπει να υπάρξει μια νέα αλλαγή. Είναι καλό για τη Δημοκρατία σε όλα τα μέρη του κόσμου να μην επανεκλέγεται συνέχεια το ίδιο πρόσωπο. Στο νησί υπάρχουν ικανοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να γίνουν σπουδαίοι πολιτικοί.»
Το 2013 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ. «Ο παππούς μου πέθανε όπως πραγματικά επιθυμούσε, ‘επιστρέφοντας’ κατά κάποιο τρόπο στο λαό του και στα ιδανικά του.
» Σήμερα ξέρουμε πού βρίσκεται, μπορούμε να του πάμε λουλούδια και γράμματα. Υπάρχουν όμως πολλές οικογένειες που δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι» σημειώνει, για να καταλήξει:
«Δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Νομίζω ότι αν ο παππούς μου ζούσε, θα του άρεσε να έχει το βλέμμα του στο μέλλον, να δώσει έμφαση στις μεγάλες προκλήσεις. Κυρίως στην καταπολέμηση των τεράστιων ανισοτήτων που ακόμα υπάρχουν στη Χιλή.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442