Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όχι απόψε αγάπη μου κ.λπ. Μήπως φταίνε οι ορμόνες;

Όχι απόψε αγάπη μου κ.λπ. Μήπως φταίνε οι ορμόνες;

Ποιες ορμόνες φταίνε για τη χαμένη λίμπιντο και πώς διορθώνεται η έλλειψη.

Ευφραιμίδη Μαρίλη

«Το 50% των γυναικών από 28 μέχρι 60 ετών παραπονιέται ότι δεν αντλεί πλέον ευχαρίστηση από το σεξ» γράφουν η γιατρός Τζένι Τζέιμς και ο γυναικολόγος Ράντι Ράντολφ στο βιβλίο In the Mood Again. Για να εξηγήσουν το φαινόμενο που, όπως λένε, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, στρέφονται στον ορμονικό μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από την ερωτική επιθυμία. «Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όρεξη για σεξ και η απόδοση. Αποκαθιστώντας τις διαταραχές, μπορούμε να απολαύσουμε μία ικανοποιητική ερωτική ζωή και να χαρούμε το σώμα μας από κάθε άποψη».
Ενώ λοιπόν τα τελευταία χρόνια το σεξ αντιμετωπίζεται σαν μία υπόθεση του μυαλού και οι θεραπευτές αποδίδουν την ψυχρότητα σε ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το στρες, η νέα ιατρική άποψη προτείνει κάτι καινούργιο: θεραπεύοντας τις ορμόνες θα έχουμε καλύτερη σεξουαλική ζωή και κατά συνέπεια θα ξεπεράσουμε και την κατάθλιψη και το στρες.
Τεστοστερόνη: Τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άντρες, η χημική ουσία που αποδεδειγμένα ανεβάζει τη λίμπιντο και αυξάνει τον πόθο είναι η τεστοστερόνη. Στους άντρες, εκκρίνεται από τους όρχεις και ευθύνεται για τη διεκπεραίωση ολόκληρης της τελετουργίας του σεξ, από τη στύση μέχρι την εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες, παράγεται στα επινεφρίδια και τις ωοθήκες. Καθώς όμως η λειτουργία των ωοθηκών φθίνει με την ηλικία, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται. Σε μία έρευνα σε 500 γυναίκες στην εμμηνόπαυση, τα επιθέματα τεστοστερόνης αύξησαν την ερωτική επιθυμία κατά 56% και τη σεξουαλική δραστηριότητά τους κατά 74%.
Ο ενδοκρινολόγος Ιωάννης Ηλίας, επιμελητής του Μαιευτηρίου Έλενα, εξηγεί ότι «τα αυτοκόλλητα τεστοστερόνης σήμερα χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς που παραπονιούνται για μειωμένη ερωτική επιθυμία στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση γιατί η τεστοστερόνη ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες, όπως να αυξήσει τη χοληστερίνη και τα κακά λιπίδια του αίματος». Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει και ένας αποδεδειγμένος, φυσικός τρόπος με τον οποίο αυξάνουμε με ασφάλεια τα επίπεδα της τεστοστερόνης: οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport, Nutrition, Exercise and Metabolism μέτρησε τις επιδράσεις των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης στις γυναίκες. Έπειτα από έξι μόνο σετ της άσκησης του κωπηλάτη, σημειώθηκε εντυπωσιακή άνοδος της τεστοστερόνης τους.
Ωκυτοκίνη: Πρόκειται για μία ορμόνη που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο κατά την ώρα του τοκετού και προκαλεί τις συσπάσεις που βοηθούν το έμβρυο να βγει προς τα έξω. Παράγεται όμως και τη στιγμή του οργασμού, σχετίζεται δηλαδή με τις συσπάσεις της ηδονής στον κόλπο. Τα επίπεδα της αυξάνονται με τα «προκαταρκτικά», αφού έρευνες έχουν δείξει ότι η ορμόνη αυτή εκκρίνεται και όταν μας χαϊδεύουν. «Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι τα χάδια σε ορισμένα σημεία του σώματος όπως οι θηλές του στήθους, οι λοβοί των αφτιών και η κοιλιά επηρεάζουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης» μας λέει ο ενδοκρινολόγος. Συγχρόνως είναι και η «ορμόνη του δεσμού»: όταν εκκρίνεται, κάνει το σώμα μας να συνδέεται με τον εραστή που έχει διεγείρει την παραγωγή της. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε ένα παιδί που δέχεται τα χάδια της μητέρας του.
Οιστρογόνα: Τα οιστρογόνα είναι επιφορτισμένα με τη «μηχανική» υποβοήθηση του σεξ. Χάρη σε αυτά, ο κόλπος γίνεται μακρύτερος και πλατύτερος κατά την επαφή ενώ τα κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνειά του απελευθερώνουν σταγονίδια υγρού και τον κάνουν ολισθηρό. Όταν αυξάνονται τα οιστρογόνα, με αποκορύφωμα τις μέρες της ωορρηξίας, ο κόλπος βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σε ό,τι αφορά το σεξ. Αυτή, άλλωστε, είναι και η επιθυμία της φύσης που έχει προσχεδιάσει να κάνουμε σεξ την κατάλληλη στιγμή ώστε να μένουμε έγκυες. Τα οιστρογόνα μειώνονται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα ο κόλπος να μην λιπαίνεται επαρκώς. Η ξηρότητα του κόλπου διορθώνεται με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα, φάρμακα που ωστόσο κατηγορούνται για σοβαρές παρενέργειες όπως ο καρκίνος του μαστού. Για την αντιμετώπιση του συμπτώματος συστήνονται τζελ τοπικής λίπανσης.
Προγεστερόνη: Όσο περισσότερη προγεστερόνη στο αίμα, τόσο λιγότερη όρεξη για σεξ. Η ορμόνη αυτή αλλάζει την ποιότητα του κόλπου και τον κάνει πιο στεγνό και λιγότερο «φιλόξενο». Επιπλέον, μπλοκάρει τους υποδοχείς της τεστοστερόνης με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ερωτική δράση της. Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που ενοχοποιούν την προγεστερόνη ακόμη και για ανοργασμία. Η κύρια αποστολή της είναι να βοηθήσει στην πάχυνση του ενδομητρίου ώστε να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Γι’ αυτό τα επίπεδά της ανεβαίνουν στο δεύτερο μισό του κύκλου και κορυφώνονται τις μέρες πριν την περίοδο. Αν τελικά δεν υπάρξει ωάριο που να έχει γονιμοποιηθεί, τα τοιχώματα «πέφτουν» προκαλώντας την αιμορραγία της περιόδου. Το ευχάριστο είναι ότι μετά επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Προλακτίνη: Είναι η ορμόνη που βοηθάει το σώμα της μαμάς να παράγει γάλα. Όμως, η ουσία αυτή καταστέλλει τις ορμόνες της ερωτικής επιθυμίας με αποτέλεσμα να ρίχνει τη λίμπιντο, γεγονός που εξηγεί τη μειωμένη επιθυμία για σεξ κατά την περίοδο του θηλασμού. Η ίδια ορμόνη εκκρίνεται και μετά από κάθε οργασμό, τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα. «Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και το γεγονός ότι μετά την κορύφωση μεσολαβεί μία «ανοργασμική» περίοδος μέχρι την επόμενη διέγερση» μας λέει ο ενδοκρινολόγος. «Ωστόσο κάποιες γυναίκες, υποφέρουν από μονίμως υψηλά επίπεδα προλακτίνης, μία πάθηση της υπόφυσης που ονομάζεται υπερπρολακτιναιμία. Συνήθως προκαλείται από άγχος, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υποθυρεοειδισμό, ακόμη και έρπη ζωστήρα. Ανάλογα με την αιτία, χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».

woman.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024