Υπερψηφίστηκε με σημαντικές απώλειες στους κόλπους της συγκυβέρνησης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ. Αντίθετα, απορρίφθηκε η επίμαχη τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στο προεδρείο τον προϋπολογισμό του 2013. Απορρίφθηκε επίσης οριακά το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ.

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κλπ.

Απορρίφθηκε η τροπολογία (άρθρο 7) με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Απορρίφθηκε και το άρθρο 4

Απορρίφθηκε επίσης οριακά το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ, το οποίο αρχικά έγινε δεκτό εκ παραδρομής, από λάθος του προεδρεύοντος Ι.Τραγάκη. Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη ότι έγινε… λάθος και το άρθρο αυτό δεν ψηφίστηκε. Η επίσημη ανακοίνωση-διόρθωση δεν έγινε όμως αμέσως, αλλά θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ειπώθηκε από τον προεδρεύοντα κ. Ι. Τραγάκη, ότι το άρθρο 4 (που προέβλεπε την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ του ΤΕΕ) «γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία με 146 ναι».

Συγκεκριμένα ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε ότι επί συνόλου 293 βουλευτών, οι 146 ψήφισαν «ναι», 121 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 26 βουλευτές δήλωσαν «παρόντες». Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υποστήριξαν ότι με βάση την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.

Έγινε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής που έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτό. Μετά το γεγονός αυτό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν μάλιστα και την παραίτηση του κ. Τραγάκη.

Εύθραυστες ισορροπίες

Tο κρίσιμο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις πέρασε με οριακή πλειοψηφία, γεγονός που υποδεικνύει τις εύθραυστες ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το άρθρο, που καταργεί την υποχρέωση του Δημοσίου να διατηρεί ένα ελάχιστο ποσοστό σε μια σειρά από πρώην κρατικές εταιρίες, υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές ενώ 139 το καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στο προεδρείο τον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος προβλέπει μέτρα ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Ακόμη προβλέπει ύφεση 4,5% (υψηλότερη από ό,τι στο προσχέδιο που έκανε λόγο για 3,8%), αρνητικό πληθωρισμό (-0,8%) και εφιαλτική ανεργία 22,8%. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 189,1% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 179,3%.

Η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο νέος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, έναντι αρχικού στόχου για 1,1%.

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε και το δημοσιονομικό πλασίο 2013-2016.

Πώς ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ, 15 βουλευτές τήρησαν διαφορετική στάση σε σχέση με τα άρθρα. Συγκεκριμένα:

Δημήτρης Κρεμαστινός – Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Ναι σε όλα
Συμεών Κεδίκογλου – Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
Μιχάλης Κασσής -όχι στο 2
Άντζελα Γκερέκου – όχι στο 3
Πύρρος Δήμας – Ναι σε όλα (πηγε να το αλλαξει μετα)
Παραστατίδης – Παρών στο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος – ναι στην τροπολογία
Θεοδώρα Τζάκρη – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελεγκας – όχι στο 2 παρών στο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος – παρών στο 2
Κώστας Σκανδαλίδης – παρών στο 2
Θάνος Μωραΐτης – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Χατζί Οσμαν Αχμέτ – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία.

Από τη ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές ψήφισαν παρών στην τροπολογία με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου που ψήφισε ναι σε όλα.

Ο Φώτης Κουβέλης δεν ήταν παρών στην Ολομέλεια.

Κατά τάχθηκαν σύσσωμοι οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, η ψηφοφορία

Αρθρα  1       2  3         4     5  6     7
Ναι 173 148 156 146 158 173 136
Όχι 120 139 135 121 135 120 143
Παρών  6 2 26   

Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές.

Τι προβλέπουν περιληπτικά τα άρθρα

Άρθρο 1: αφορά την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3986/2011 (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου) για να αντιμετωπιστούν κατεπείγοντα θέματα λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Αρθρο 2: Κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Αρθρο 3: Ρυθμίσεις για την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων καθώς και την εν γένει αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων περιέχονται ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, την παραχώρηση αιγιαλού, την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.

Αρθρο 4: κατεπείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Υγείας. Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνεται και η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Αρθρο 5: Τροποποιήσεις του ΠΔ 237/1986 για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο των αυτοκινήτων.

Άρθρο 6: Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των ν.2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του πδ 191/2008. Μεταξυ άλλων προβλέπεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης στα 330 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο.

Άρθρο 7: Καθορίζεται η ισχύς του νόμου από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. (Σε αυτό το άρθρο προστέθηκε και η τροπολογία για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr