Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το πακέτο πρέπει να εγκριθεί, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Το πακέτο πρέπει να εγκριθεί, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Παράλληλα, κάλεσε τους «πράσινους» βουλευτές να υπερψηφίσουν το πακέτο μέτρων, ενώ κάλεσε και τη ΔΗΜΑΡ να επαναπροσδιορίσει τη στάση της. Πάντως, μέχρι στιγμής ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε να ταυτιστεί με τη ΝΔ, ούτε γίνει δεξιά πτέρυγα και «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, αποδοκιμάζοντας στελέχη του κόμματος τα οποία -όπως είπε- απαξιώνουν και υπονομεύουν την προσπάθεια. Αντιδράσεις από Κ.Σκανδαλίδη, Ι.Κουτσούκο, Μ.Κασσή.

Να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Παράλληλα, κάλεσε τους «πράσινους» βουλευτές να υπερψηφίσουν το πακέτο μέτρων, ενώ κάλεσε και τη ΔΗΜΑΡ να επαναπροσδιορίσει τη στάση της. Πάντως, μέχρι στιγμής ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο δίλημμα «μπροστά ή πίσω», «το πίσω είναι παιχνίδι με τη φωτιά», ενώ η προοπτική του κόμματος είναι μία: «Να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει».

«Το πακέτο θα κριθεί συνολικά και πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί, για να αλλάξει το κλίμα, να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, θετική αντίδραση των αγορών, να υπάρξει έξοδος στο ξέφωτο», σημείωσε και ανέφερε ότι η αντίθετη θέση, για μη στήριξη του πακέτου, θα σήμαινε «όψιμη και ατελή αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ετερόκλητες» δυνάμεις προβάλλουν την τακτική της αντίστασης και ανυπακοής, τακτική που, όπως είπε, στρέφεται κατά των κοινωνικών δυνάμεων, εντάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατηγορία δυνάμεων, ενώ τόνισε ότι αυτή η τακτική είναι «η μήτρα εκφασισμού της κοινωνίας, στην οποία εγκαθίσταται το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν θέλει τη διάσπαση της κυβερνητικής συνεργασίας και προσφυγή σε νέες εκλογές.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Προχωράμε συντεταγμένα στην ανασυγκρότηση της χώρας και της παράταξης, χωρίς ηττοπάθεια, με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια. Ενότητα της ΚΟ και όλου του κόμματος, υπομονή, σοβαρότητα και ορίζοντας τετραετίας, έτσι θα αλλάξουμε τη χώρα, θα εκφράσουμε τις προοδευτικές μεταρρυθμιστικές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου».

Όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να προβλεφθεί ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής, στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας».

Σημείωσε δε ότι η κύρωση από τη Βουλή, με νόμο, των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, είναι στοιχείο διαφάνειας και πως πρέπει να υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης που να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο τόνισε ότι «δεν ετεροπροσδιορίζεται».

«Έχουμε άλλη ιστορική διαδρομή, σεβόμαστε την εμπειρία που βιώνουν οι συνάδελφοί μας της ΔΗΜΑΡ, αλλά εμείς κάνουμε τις επιλογές μας» είπε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι παραμένει ανοικτή η πρόταση συμπόρευσης, ζήτησε, όμως, από τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει την «επιθετική» στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο νέο πακέτο μέτρων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και στα εργασιακά, για τα οποία είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, ωστόσο όχι πιο σημαντικό από άλλα, όπως είναι οι περικοπές συντάξεων.

Πυρά προς το εσωτερικό

Εκτενή αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας, συνδέοντας άμεσα τη στάση που αυτή (η ΚΟ) θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με την πορεία προς το Συντακτικό Συνέδριο, που έχει εξαγγείλει για τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά στελεχών τα οποία, όπως είπε, τίμησε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το απαξιώνουν, υπονομεύουν την προσπάθεια και «τώρα δηλώνουν ακαίρως- ευκαίρως ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και δεν μπορεί να προσφέρει».

Κάποιοι, είπε, «θέλουν να διαλυθεί μέσα στην κοίτη μιας απροσδιόριστης κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς» και σημείωσε ότι «το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε να ταυτιστεί με τη ΝΔ, ούτε γίνει δεξιά πτέρυγα και «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι κατά την προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας ηγετικής ομάδας, η οποία θα έχει πυρήνα την ΚΟ. Το Συνέδριο, πρόσθεσε, δεν θα είναι «συνέδριο βαρόνων ή δεινοσαύρων», αλλά ένα «κανονικό συνέδριο ενός κανονικού κόμματος» και επανέλαβε την πρόσκλησή του προς όλα τα στελέχη να προσέλθουν στις διαδικασίες με τις θέσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις, τις φιλοδοξίες τους.

«Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί σιωπώ απέναντι σε πολλαπλές προκλήσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, εξηγώντας ότι κρατά αυτή τη στάση «από εθνικό και παραταξιακό καθήκον».

Αναφερθείς σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, εκείνη της «λίστας Λαγκάρντ», είπε ότι χαίρεται για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της, που «η εισαγγελία το θεώρησε πραγματικό», εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσωπική του δικαίωση και επειδή «αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε να κρύψει τίποτα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι λυπάται για τη χώρα, την απαξίωση της πολιτικής, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την επικράτηση «συμφερόντων ζόμπι». «Δεν χρωστάμε σε αυτά και δεν θα αφήσουμε να επιβάλουν τη θέλησή τους».

Αντιδράσεις από βουλευτές

Αντιδράσεις υπήρξαν από βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Κ.Σκανδαλίδης, ο οποίος πρότεινε να μην παρθεί σήμερα η απόφαση αλλά μόλις ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τα μέτρα.

Κλείνοντας την ομιλία του πρότεινε να μην ψηφιστούν τα μέτρα από το ΠΑΣΟΚ κάτι που προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Βενιζέλου.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφώνησε και ο Ι.Κουτσούκος ο οποίος είπε στην ομιλία του: «Δυστυχώς γίναμε συνιστώσα της ΝΔ χωρίς λόγο και χωρίς ρόλο. Τα μέτρα είναι επαχθέστατα και άνοιξαν μέτωπα που δεν έπρεπε να ανοίξουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα». Κατά της ψήφισης των μέτρων τάχτηκε και ο βουλευτής Μ.Κασσής.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η συμφωνία που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς είναι μόνο για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024